Foto: Reuters/Scanpix
ASV Kongresa augšpalāta Senāts otrdien atbalstīja valsts parāda griestu paaugstināšanu, lai novērstu ASV maksātnespēju, kura radītu haosu pasaules ekonomikā.

Par likumu nobalsoja 74, bet pret - 26 deputāti. Senātā vairākums ir demokrātiem.

Pirmdien likumu, kas paredz valsts parāda griestu paaugstināšanu, ar 269 balsīm un 161 balsi pret atbalstīja Kongresa apakšpalāta Pārstāvju palāta, kur vairākums ir republikāņiem.

Nepilnas divas stundas pēc pieņemšanas šo likumu parakstīja ASV prezidents Baraks Obama, līdz ar to tas stājies spēkā.

Kongresa republikāņu un demokrātu līderu vienošanās paredz paaugstināt parāda griestus par 2,4 triljoniem ASV dolāru un samazināt valdības tēriņus par 900 miljardiem dolāru. Tā arī paredz izveidot īpašu Kongresa komiteju, kurai līdz novembrim jāsniedz rekomendācijas par valdības tēriņu samazināšanu par vēl 1,5 triljoniem dolāru 10 gadu laikā, lai Kongress līdz decembra beigām par to varētu nobalsot.

ASV līdz otrdienai bija jāpaaugstina valsts parāda griesti, kuri līdz šim bija 14,29 triljonu ASV dolāru līmenī. Ir gaidāms, ka ASV budžeta deficīts šogad sasniegs 1,6 triljonus ASV dolāru.

ASV sasniedza šos valsts parāda griestus 16.maijā. ASV izmantoja dažādas grāmatvedības metodes un lielākus nodokļu ieņēmumus, nekā paredzēts, lai netiktu ietekmētas valdības saistības.

Ja līdz otrdienai valsts parāda griesti netiktu paaugstināti, valdība būtu spiesta sākt kavēt maksājumus obligāciju turētājiem, civildienesta ierēdņiem, pensionāriem vai valdības darbuzņēmējiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!