Foto: Reuters/Scanpix

ASV atbalsta Lietuvu, pret kuru Ķīna īsteno "ekonomisku šantāžu", paziņojusi ASV tirdzniecības pārstāve Ketrīna Tai.

Atbalstu viņa paudusi trešdien sarunā ar Lietuvas ārlietu ministru Gabrieļu Landsberģi.

'Es izteicu ASV nepārtrauktu atbalstu Lietuvai, pret kuru Ķīnas Tautas Republika vērš ekonomisku piespiešanu," ASV diplomāte rakstīja tviterī, norādot, ka ar Landsberģi runājusi arī par iespējām, kā stiprināt transatlantisko partnerību un attīstītu kopīgās vērtības.

Landsberģis pateicās ASV tirdzniecības pārstāvei par "godīgu sarunu" un pausto atbalstu, uzsverot, ka Lietuva turpinās būt solidāra partneriem ar kopīgām vērtībām.

"Esam pateicīgi ASV apņēmībai sadarboties ar Eiropas Savienību, lai reaģētu uz diplomātisko un ekonomisko rīcību, kuras nolūks ir piespiest.. Mēs esam vienoti kā līdzīgi domājoši partneri, saglabājot savas vērtības un principus jebkādas piespiešanas apstākļos," tviterī rakstīja Lietuvas ārlietu ministrs.

Jau vēstīts, ka Ķīna ceturtdien kritizēja ASV par to pausto atbalstu Lietuvai strīdā ar Pekinu par Taivānas pārstāvniecības atvēršanu Viļņā, izmantojot salas nosaukumu.

Ķīnas Ārlietu ministrijas pārstāvis Vans Veņbiņs apsūdzēja Vašingtonu par Lietuvas izmantošanu, lai "ar Taivānu savaldītu Ķīnu".

"ASV puse ir aizstāvējusi Lietuvas kļūdaino rīcību, veidojot pieeju "viena Ķīna, viena Taivāna", un mēģinājusi izveidot mazu kliķi Taivānas neatkarības spēku [darbības] pieļaušanai," Vans teica žurnālistiem pēc tam, kad ASV un Vācijas augsta ranga diplomāti paziņoja, ka Ķīnas spiediens pret Lietuvu ir nepamatots.

Pekina pēdējā laikā izdara uz Lietuvu ekonomisko un diplomātisko spiedienu, reaģējot uz Viļņas lēmumu atļaut Taivānai atklāt pārstāvniecību Lietuvā, tās nosaukumā lietojot vārdu "Taivāna", jo Ķīna cenšas nepieļaut nekādus Taivānas mēģinājumus darboties kā neatkarīgai valstij. Citviet pasaulē šādu pārstāvniecību nosaukumos tiek izmantots Taivānas galvaspilsētas nosaukums "Taibei", respektējot Pekinas īstenoto "vienas Ķīnas" politiku, kas neļauj Taivānu uzskatīt par atsevišķu valsti.

Reaģējot uz Viļņas lēmumu, Ķīna rudenī apturēja kravas vilcienu kustību uz Lietuvu, pārtrauca izsniegt pārtikas eksporta atļaujas, samazināja kredītlimitu un palielināja cenas Lietuvas kompānijām, kā arī dzēsa Lietuvu no savas muitas sistēmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!