Foto: DELFI.lt

Lietuvas un Zviedrijas elektropārvades starpsavienojums "NordBalt" ar 700 megavatu jaudu, kas februāra vidū sāka darboties izmēģinājuma režīmā, atkal pārtraucis darboties.

Zviedrijas elektrības tīklu operators "Svenska Kraftnat" paziņojumā elektrības biržai "Nord Pool" informēja, ka "NordBalt" nedarbosies arī piektdien un darbības pārtraukuma ilgums nav zināms.

Lietuvas elektrības ražošanas grupa "Lietuvos energijos gamyba" informēja, ka ir aktivizētas Kruoņu hidroakumulējošās elektrostacijas rezerves ar 400 megavatu jaudu un Elektrēnu spēkstacijas 9. bloks, kurš ir stacijas jaunākais un modernākais, ir gatavs enerģijas ražošanai, ja radīsies tāda nepieciešamība.

"NordBalt" bojājuma Klaipēdā dēļ vairākas stundas nedarbojās 6. aprīlī. Nenoskaidrota iemesla dēļ tas pārtrauca darboties 18. martā un darbu atsāka pēc vairāk nekā nedēļas.

Pagājušā gada nogalē "NordBalt" testēšana tika apturēta saistībā ar ugunsgrēku netālu no Nībru apakšstacijas Zviedrijā. Janvārī tā atkal tika atsākta, bet 24. februārī sakarā ar bojājumu Zviedrijas pusē starpsavienojums nedarbojās vairāk nekā četras stundas.

550 miljonu eiro vērtais un 453 kilometrus garais "NordBalt" ir Lietuvas pirmais elektrosavienojums ar Zviedriju. Projektu kopīgi attīsta "Litgrid" un "Svenska Kraftnat".

Jūras dzelmē ieklātais kabelis, kuru izgatavoja Zviedrijas koncerns ABB, savieno transformācijas apakšstaciju Klaipēdā ar Nībru apakšstaciju. ABB arī uzbūvēja pārveidotājstacijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!