Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ķīnas ekonomikā pērn reģistrēts lielāks kāpums nekā prognozēts pat situācijā, kad visu pasauli pārņēmusi koronavīrusa Covid-19 pandēmija, ziņo "CNN".

Saskaņā ar oficiālo statistiku pasaules otrā lielākā ekonomika 2020. gadā augusi par 2,3%, salīdzinot ar gadu iepriekš.

Tas Ķīnas ekonomikai ir lēnākais gada pieauguma temps pēdējās desmitgadēs, taču gadā, kad pandēmija lielās pasaules ekonomikas novedusi pie lejupslīdes, Ķīna ir izvirzījusies priekšgalā.

Oficiālie dati pārspēj prognozes. Tā, piemēram, Starptautiskais Valūtas fonds prognozēja, ka Ķīnas ekonomika 2020. gadā augs par 1,9%. Un tā ir vienīgā lielā pasaules ekonomika, kurai SVF paredzēja izaugsmi.

"Ekonomikas sniegums bijis labāks, nekā mēs gaidījām," preses konferencē Pekinā sacījis Ķīnas Nacionālā statistikas biroja pārstāvis Nings Jiže.

Valsts pagājušajā gadā pirmo reizi gadu desmitu laikā atcēla savu izaugsmes mērķi, jo pandēmija deva vēsturisku triecienu ekonomikai. Pirmajā ceturksnī IKP saruka gandrīz par 7%, jo, lai ierobežotu vīrusa izplatību, valstī tika noteikti vērienīgi ierobežojumi.

Kopš tā laika valdība ir centusies veicināt izaugsmi, izmantojot lielus infrastruktūras projektus un stimulējot iedzīvotāju tēriņus.

Šie pasākumi nesuši rezultātus. Gada pēdējā ceturksnī atveseļošanās temps paātrinājās, ekonomikai augot par 6,5%, salīdzinot ar gadu iepriekš. 3. ceturksnī tika reģistrēta izaugsme par 4,9%. Īpaši liels izaugsmes virzītājspēks bijusi rūpnieciskā ražošana, kas decembrī pieauga par 7,3%, salīdzinot ar gadu iepriekš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!