Foto: AFP/Scanpix

Šonedēļ atsākas ASV un Eiropas Savienības (ES) tirdzniecības un investīciju nolīguma sarunas, kas ASV budžeta krīzes un "Snoudena skandāla" dēļ tika iesaldētas par aptuveni mēnesi, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Sarunas notiks no 11. līdz 15.novembrim Vašingtonā, un tas būs jau otrais ASV un ES tikšanās posms, lai pārrunātu iespējas noslēgt vērienīgo tirdzniecības nolīgumu. ASV valsts sekretārs Džons Kerijs paziņojis, ka spriedzei, kas radusies pēc noklausīšanās skandāla nevajadzētu kavēt ekonomikas sadarbību.

Savukārt Eiropas Komisija jau paudusi, ka sarunas neskars jautājumus par datu aizsardzības direktīvas apstiprināšanu, kas ietvertu sevī pamatīgas pārmaiņās, kā ES turpmāk tiktu aizsargāta iedzīvotāju informācija internetā. Direktīva skar lielu ASV uzņēmumu intereses, piemēram, - "Facebook", "Yahoo", "Google" un "Twitter".

Jau ziņots, ka šā gada 14. jūnijā Eiropas Savienība (ES) deva zaļo gaismu tirdzniecības un investīciju sarunu uzsākšanai ar Amerikas Savienotajām Valstīm. Šo sarunu mērķis ir likvidēt dažādās vecu tirdzniecības līgumu un tarifu noteiktās barjeras, lai padarītu vieglāku preču un pakalpojumu pirkšanu un pārdošanu starp ES un ASV. Šāda līguma noslēgšana pamatīgi atvieglotu investīciju plūsmu starp Eiropu un ASV, kā arī nodrošinātu lielāku piekļuvi publisko iepirkumu tirgiem, turklāt ES varētu brīvāk konkurēt ASV tirgū un otrādi.Šīs nebūtu pārmaiņas tikai lielajiem korporatīvajiem uzņēmumiem.

Paredzams, ka izmaiņas jutīs arī iedzīvotāji - Eiropieši varēs pirkt par lētākām cenām ASV medikamentus, bet ASV piekļūs lētākajam Eiropas auto tirgum. Ne visi ir apmierināti ar šo līgumu, kuram, pēc Eiropas Komisijas  (EK) datiem, plānots palielināt ES ekonomiku par 0,5%.  EK lēš, ka brīvās tirdzniecības līgums ES tautsaimniecībai papildus gadā dotu 119 miljardus eiro (83,6 miljardus latu), bet ASV ekonomikai - 95 miljardus eiro (66,7 miljardus latu).Konkrēti līguma noslēgšanas termiņi gan vēl nav noteikt

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!