Pirmdien pēc trīs nedēļu pārtraukuma un stingru kapitāla kontroles pasākumu ievērošanas beidzot darbu atsākušas Grieķijas bankas, kas nu grieķu ikdienu padarīs mazliet tuvāku "normālai", vēsta aģentūra "Reuters".

Par banku atvēršanos pirmdien liecināja pamatīgās rindās, kas izveidojušās pie valsts lielākajām kredītiestādēm, liecina aģentūras novērojumi.

Tiesa gan, vairāki kapitāla kontroles pasākumi aizvien ir spēkā, piemēram, interneta banku pārskaitījumi no Grieķijas uz ārzemēm aizvien nav pieejami. Svētdien Vācijas kanclere Angela Merkele šādus Grieķijas iedzīvotāju ikdienas apstākļus raksturoja norādot, ka "tā nav normāla dzīve". 

Valdības izdotā rīkojumā noteikts, ka nedēļā iedzīvotāji no bankām varēs izņemt 420 eiro un līdz 60 eiro dienā.

Jau ziņots, ka Grieķijas banku slēgšana uz trim nedēļām valsts ekonomikai izmaksājusi aptuveni trīs miljardus eiro, neskaitot negūtos ieņēmumus no tūrisma.

Grieķija no Eiropas Savienības, Eiropas Centrālās bankas un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) ir aizņēmusies 240 miljardus eiro, un pagājušajā nedēļā tika panākta principiāla vienošanās, ka eiro zonas valstis tai aizdos vēl 86 miljardus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!