Foto: Pixabay
Augošās nekustamā īpašuma cenas liek cilvēkiem visā pasaulē atmest cerības iegūt mājokli, un šāda situācija ir daudzās pasaules valstīs, raksta "Bloomberg".

Tas ir fenomens, kam spārnus piešķīrusi pandēmija, turklāt tas attiecas ne tikai uz pircējiem, jo daudzās pilsētās pieaug arī īres maksa. Rezultātā ierastā mājokļu izmaksu problēma ir kļuvusi par akūtu mājokļu nevienlīdzību, un veselai paaudzei draud risks palikt "aiz borta".

"Mēs piedzīvojam, ka daļa sabiedrības tiek izslēgta no konkrētām mūsu pilsētas daļām, jo vairs nevar atļauties dzīvokļus," atzīst Berlīnes mērs Maikls Millers. "Tas notiek Londonā, Parīzē, Romā un tagad diemžēl arī tendence kļūst izteiktāka Berlīnē," viņš piebildis.

Šī atstumtība strauji padara mājokļu tirgu par jaunu risināmu jautājumu politikām, turklāt tai ir neparedzamas sekas. Vācijas arodbiedrības "Ver.di" vadītājs īres maksu nosaucis par 21. gadsimta ekvivalentu maizes cenai, kas ir vēsturisks sociālo nemieru izraisītājs.

Politiķi minējuši dažādus iespējamos problēmas risinājumus, sākot no īres griestiem līdz īpašiem nodokļiem īpašniekiem, kuri, piemēram, brīvās biroju telpas pārvērš par mājokļiem. Taču pagaidām nav gūti pierādījumi par vieglu vai ilgtspējīgu šīs situācijas risinājumu.

Piemēram, Dienvidkorejā prezidenta Muna Džeina partija šogad mēra vēlēšanās piedzīvoja triecienu pēc tam, kad nespēja novērst vidējās dzīvokļa cenas pieaugumu Seulā kopš stāšanās amatā 2017. gada maijā. Vadošais opozīcijas kandidāts nākamā gada prezidenta vēlēšanām brīdinājis par iespējamu mājokļu tirgus sabrukumu, augot procentu likmēm.

Tāpat Ķīna šogad pastiprinājusi ierobežojumus nekustamā īpašuma nozarē, un tiek runāts par nekustamā īpašuma nodokļa lomu cenu pazemināšanā. Dzīvokļu izmaksas jūlijā bija 43,5 reizes lielākas par iedzīvotāju vidējo algu, kas negatīvi raksturo prezidenta Sji Dziņpiņa centienus panākt "kopēju labklājību".

Savukārt Kanādas premjerministrs Džastins Trudo apsolījis piemērot divu gadu aizliegumu iegādāties īpašumu ārvalstniekiem, ja vēlreiz tiks ievēlēts.

Pandēmija pēdējo 18 mēnešu laikā pasaules mājokļu tirgos ir veicinājusi jaunu rekordu sasniegšanu, ko veicina zemās procentu likmes, māju būvniecības trūkums, izmaiņas mājsaimniecību tēriņos un mazāks skaits mājokļu tirdzniecībā. Lai gan situācija ir izdevīga īpašniekiem, potenciālajiem pircējiem situācija kļūst apgrūtinoša.

"Mēs piedzīvojam nozīmīgu notikumu, par kuru nevajadzētu raustīt plecus vai ignorēt," uzskata bijušais ASV hipotekāro kredītu giganta "Freddie Mac" vadītājs Dons Leitons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!