Foto: Pexels.com, Sora Shimazaki

Austrālijas investīciju un finanšu tirgus uzraugi secinājuši, ka valsts iedzīvotāji šogad vien paspējuši krāpniekiem "atdot" 242 miljonus Austrālijas dolāru.

Saskaņā ar jaunākajiem "Scamwatch", Austrālijas tirgus uzraugu projekta, datiem valsts iedzīvotāji "uzrāvušies" uz investīciju un ar kriptovalūtu saistītām krāpniecībām, zaudējot 242,5 miljonus Austrālijas dolāru. Dati apkopoti par laika periodu no janvāra līdz jūlijam.

Populārākās krāpniecības metodes ir dažādas viltus investīcijas un piramīdu shēmas.

Zaudētā summa jau ir par 36% lielāka nekā pērn visa gada laikā, kad Austrālijas iedzīvotāji zaudēja 178,2 miljonus AUD.

Tas ir drauds, kas licis patērētāju tiesību aizstāvjiem mudināt bankas uzņemties lielāku atbildību. Proti, uzraugi grib, lai bankas atmaksātu zaudētos līdzekļus, ja viņu klienti ir tikuši apkrāpti.

Saskaņā ar ABC, aizstāvības grupas uzstāj uz reformām, kas liek bankām pārbaudīt, vai saņēmēja vārds atbilst konta nosaukumam, kad nauda tiek pārskaitīta tiešsaistē.

"Galvenā reforma ir pārcelt šo atbildību no atsevišķiem patērētājiem uz bankām, ja runa ir par krāpnieciskiem zaudējumiem," sacīja patērētāju tiesību aizstāvības organizācijas izpilddirektors Džerards Brodijs. Brodijs teica, ka sistēma, kas liek patērētājiem būt vienpersoniskiem atbildīgiem par krāpniecības novēršanu, nedarbojas.

Austrālijas Vērtspapīru un investīciju komisijas (ASIC) komisārs Šons Hjūzs mudināja investorus saprast, ka investīcijas kriptoaktīvos ir "ārkārtēja riska uzņemšanās" veids. "Mēs domājam, ka kriptogrāfijas aktīvi ir ļoti nepastāvīgi, pēc būtības riskanti un sarežģīti," viņš sacīja.

Augustā Austrālijas policija izveidoja īpašu komandu, lai uzraudzītu ar kriptovalūtu saistītus darījumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!