Ukrainas oligarhs Dmitro Firtašs piektdien Austrijā atbrīvots no cietuma pēc tam, kad bija samaksājis 125 miljonu eiro lielu drošības naudu un apsolījis neizbraukt no valsts, piektdien pavēstīja varasiestādes.

"Drošības nauda ieskaitīta Vīnes augstākās reģionālās tiesas bankas kontā pēc tam, kad tās izcelsmi bija pārbaudījusi policija [tās naudas atmazgāšanas nodaļa]. Dmitro F. tad tika atbrīvots," teikts tiesas paziņojumā.

Enerģijas, ķimikāliju un mediju uzņēmumu magnāts, gāztā Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča atbalstītājs Firtašs tika arestēts Vīnē 12.martā, balstoties uz ASV aresta orderi, kas tika izdots pēc ilgstošas ASV Federālā Izmeklēšanas biroja (FIB) izmeklēšanas.

ASV 48 gadus veco Firtašu izsludinājušas meklēšanā aizdomās par kukuļošanu un noziedzīgas organizācijas izveidošanu. Viņš pats skaidro, ka arests ir politiski motivēts.

Firtašs drošības naudu samaksāja ceturtdien. Austrijas jurisprudences vēsturē tā ir lielākā summa, kas tikusi samaksāta kā drošības nauda.

Pagājušajā nedēļā Austrijas varasiestādes spēra pirmo soli, lai izdotu Firtašu ASV, tomēr galīgais lēmums vēl nav pieņemts, bet oligarhs jau ir iesniedzis apelācijas sūdzību.

Firtašs, kā tiek ziņots, ir saistīts ar Krievijas mafijas bosu Semjonu Mogiļeviču, kurš brīvi dzīvo Maskavā, neraugoties uz to, ka jau desmit gadus ir FIB visvairāk meklēto noziedznieku saraksta pirmajā desmitniekā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!