Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Komisija (EK) izstrādājusi eirozonas banku sektora reformas plānu, kur piedāvāts Eiropas Centrālajai bankai (ECB) uzņemties tiešu uzraudzību pār 6000 eirozonas bankām, par biznesa laikraksta "Financial Times" rakstīto piektdien vēsta ārvalstu mediji.

"Šonedēļ Eiropas Komisijas vadības atbalstītais plāns liedz eirozonas dalībvalstu tirgu regulējošajām iestādēm praktiski visas pilnvaras nacionālo banku restrukturizācijai un likvidācijai, nododot šis pilnvaras ECB," raksta izdevums. "Šīs funkcijas īstenošanai ECB plānots izveidot jaunu Uzraudzības padomi."

Šādas jaunas eirozonas banku sektora uzraudzības institūcijas izveide ir galvenais plāna uzstādījums, ietverot būtiskākās izmaiņas eirozonas darbības mehānismā. Avīze arī atzīmē, ka iepriekš Vācijas valdība iebildusi pret tik plašu pilnvaru piešķiršanu ECB, un uzskatīja, ka ECB kontrolei jāaprobežojas ar 20-25 lielāko eirozonas banku uzraudzību.

Oficiāli eirozonas banku sektora reformas plānu EK prezidents Žozē Manuels Barrozu prezentēs 12.septembrī Eiropas Parlamentā savā ikgadējā runā par situāciju Eiropas Savienībā (ES). Piedāvātās reformas iedzīvināšanai vispirms tai ir jāsaņem atbalsts ES valstu samitā un EP.

Jau vēstīts, ka ES valstu līderi samitā jūnija beigās vienojās par banku savienības izveidi. Tās nolūks ir panākt, ka izmaksas, kas saistītas ar bankrotējušu banku pārstrukturēšanu un noregulēšanu, turpmāk uzņemas banku īpašnieki un kreditori, nevis nodokļu maksātāji. Plāna mērķis ir, lai valstu nodokļu maksātājiem vairs nebūtu jāglābj grūtībās nonākušas kredītiestādes.

Banku savienība darbosies līdzās jaunajam pastāvīgajam eiro zonas glābšanas mehānismam Eiropas Stabilitātes mehānismam (ESM). No ESM līdzekļiem būs iespējams tiešā veidā piešķirt naudu grūtībās nonākušām eiro zonas bankām, lai izvairītos no problēmām un valsts parādu apmēra pieauguma.

Vairāku ES valstu valdības pēc krīzes izcelšanās 2008.gadā ir bijušas spiestas iztērēt nodokļu maksātāju naudu milzīgos apmēros, lai glābtu bankas un novērstu vispārēju sabrukumu finanšu sektorā. Lai nepieļautu šādas situācijas atkārtošanos, EK norādījusi, ka vēlas lauzt pastāvošo saikni starp bankām un valsts sektoru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!