Foto: AP/Scanpix

Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs sestdien paziņojis Vācijas kanclerei Angelai Merkelei un Francijas prezidentam Fransuā Olandam, ka viņa iecerētais referendums jautājumā par starptautisko kreditoru nosacījumiem 5.jūlijā valstī notiks neatkarīgi no Eirogrupas lēmuma, ziņu aģentūrai AFP paziņojuši avoti Grieķijas valdībā.

Kā ziņots, Eirozonas finanšu ministri sestdien trīs stundas ilgās sarunās Briselē vienojušies, ka palīdzība Grieķijai netiks pagarināta pēc 30.jūnija, jo ar savu lēmumu rīkot referendumu Atēnas faktiski "vienpusējā kārtā pārtraukušas sarunas".

Pēc šā lēmuma ministri atsāka apspriedi, bet jau bez Grieķijas delegācijas, lai, Eirogrupas prezidenta Jerūna Deiselblūma vārdiem runājot, "pārspriestu sekas" un gatavotos rīcībai, kas nepieciešama "augsta līmeņa stabilitātes saglabāšanai eirozonā".

Tikmēr Grieķijas finanšu ministrs Janis Varufakis, kas tika lūdzis sakarā ar referendumu pagarināt palīdzības programmu "uz dažām dienām vai pāris nedēļām", vēlāk paudis viedokli, ka ar šo atteikumu Eirogrupa nodarījusi "paliekošu kaitējumu savam demokrātiskas savienības tēlam".

Vienlaikus viņš paziņojis, ka Grieķija, neraugoties uz kategorisko noraidījumu, tomēr nav atmetusi nodomu vienoties ar Eiropas Savienības un Starptautiskā Valūtas fonda aizdevējiem.

"Mēs joprojām līdz pat pēdējam brīdim cīnāmies par vienošanos, un es negribētu izteikt pieļāvumus par neveiksmi," viņš sacījis žurnālistiem, solīdams, ka pozitīva iznākuma gadījumā aicināšot grieķus referendumā atbalstīt piedāvāto palīdzību.

Iepriekš ziņots, ka par Cipra priekšlikumu rīkot referendumu sestdienas naktī ārkārtas sēdē balsos Grieķijas parlaments.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!