Foto: Shutterstock

Vācija nākamgad atjaunos tā dēvēto valsts parāda ierobežojumu, kurš tika apturēts uz trim gadiem, lai risinātu koronavīrusa Covid-19 pandēmijas dēļ radītos sarežģījumus, trešdien atklāja anonīmi avoti Vācijas Finanšu ministrijā.

Nākamgad Vācijas valdība plāno aizņemties 17,2 miljardus eiro, atgriežoties pie konstitūcijā nostiprinātā valsts parāda 0,35% no iekšzemes kopprodukta (IKP) apmērā, norādīja amatpersonas, kas vēlējās palikt anonīmas, piebilstot, ka valdība nolēmusi pie ierobežojuma atgriezties, neskatoties uz Krievijas kara Ukrainā radītajiem papildu izdevumiem.

Piektdien valdībā prezentētā 2023.gada budžeta projektā paredzētais aizņēmuma apmērs ir par gandrīz desmit miljardiem eiro lielāks nekā iepriekš tika paziņots aprīlī.

Tomēr, "neskatoties uz būtisku izmaksu palielinājumu, parāda ierobežojums tiks ievērots", sacījis viens no informācijas avotiem.

Lai gan tradicionāli Vācija ir taupīga valsts, Covid-19 pandēmijas sākumā valdība atkāpās no saviem parāda ierobežojumiem un ieviesa plašus finansiālās palīdzības pasākumus, lai palīdzētu valsts ekonomikai krīzes laikā.

Šogad Vācijas valdība prezentēja vairākus miljardus eiro vērtu pasākumu plānu, lai palīdzētu Eiropas lielākās ekonomikas uzņēmumiem kara Ukrainā vai pret Krieviju noteikto sankciju ietekmes mazināšanai.

Tāpat Berlīne miljardiem eiro tērējusi enerģijas piegāžu dažādošanai, lai samazinātu atkarību no Krievijas energoresursiem, kā arī veikusi plašas investīcijas klimata pārmaiņu novēršanai un digitālo tehnoloģiju attīstībai.

Tomēr, neskatoties uz papildu izdevumiem, Vācijas finanšu ministrs Kristiāns Lindners ir uzstājis uz mērķi 2023.gadā atjaunot valsts parāda ierobežojumu.

Vācijas konstitūcijā iestrādāts tā dēvētais parādu ierobežojuma noteikums, kas liedz valdībai gadā aizņemties vairāk par 0,35% no iekšzemes kopprodukta. Taču pandēmijas negatīvās ietekmes dēļ valdība šo noteikumu bijusi spiesta pārkāpt, saņemot parlamenta aptauju.

Sākotnēji Vācijas valdība bija plānojusi aizņemšanos

ierobežot jau 2022.gadā, taču valsts ekonomikas atlabšana izrādījusies gausāka, nekā cerēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!