Foto: AFP/Scanpix

Krievijas gāzesvada projekts "Nord Stream 2", lai transportētu gāzi uz Vāciju par Baltijas jūras gultni, ir slikta iecere Eiropai, kas destabilizētu Ukrainu, ceturtdien norādīja ASV viceprezidents Džo Baidens.

"No mūsu perspektīvas "Nord Stream 2" gāzesvads būtībā ir slikta iecere Eiropai," vizītes laikā Stokholmā sacīja Baidens.

"Ievērojami paļaujoties uz Krieviju, būtībā tiks destabilizēta Ukraina," uzsvēra Baidens, piebilstot, ka Eiropai nepieciešami dažādoti gāzes avoti.

Eiropas Savienības (ES) valstis 2014. gadā importēja 53% enerģijas. Trešdaļa no gāzes tiek transportēta no Krievijas, un daļa jaunāko Austrumeiropas dalībvalstu savām enerģija vajadzībām gandrīz pilnībā ir atkarīgas no Maskavas.

Eiropas Komisija (EK) norādījusi, ka "Nord Stream" gāzesvads rada riskus koncentrēt 80% ES Krievijas gāzes importa vienā maršrutā un tagad aplūkos, vai šis projekts atbilst ES noteikumiem.

Krievijas valsts dabasgāzes koncerns "Gazprom", Lielbritānijas un Nīderlandes grupa "Shell", Austrijas OMV un Vācijas uzņēmumi "Uniper" un "Wintershall" pērn jūnijā vienojās uzbūvēt jaunu gāzesvadu "Nord Stream 2" Baltijas jūrā no Krievijas uz Vāciju, apejot Ukrainu, Poliju un Baltijas valstis. Jaunā gāzesvada jauda būs divreiz lielāka nekā "Nord Stream", un to varētu pabeigt līdz 2019. gada beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!