Baltkrievijas valdības komisija ceturtdien, 10. jūnijā, parakstījusi pieņemšanas aktu, kas paver ceļu Astravjecas atomelektrostacijas (AES) pirmā reaktora rūpnieciskai izmantošanai.

Kā paziņojusi Baltkrievijas Enerģētikas ministrija, vicepremjera Jurija Nazarova vadītā komisija aktu par reaktora atbilstību rūpnieciskai izmantošanai parakstījusi, balstoties uz uzraudzības iestāžu un kodolspēkstacijas darba komisijas atzinumiem, kā arī mēneša sākumā izdoto Ārkārtējo situāciju ministrijas Kodoldrošības un radiācijas drošības departamenta ("Gosatomnadzor") licenci.

Ministrijas paziņojumā norādīts, ka šobrīd energobloks darbojas ar nominālo jaudu un kopš pieslēgšanas apvienotajai energosistēmai saražojis gandrīz trīs miljardus kilovatstundu elektroenerģijas.

Astravjecas atomelektrostacijā, kas uzcelta netālu no Lietuvas robežas, būs divi reaktori, katrs ar 1200 megavatu jaudu. Sākotnēji pirmo energobloku ekspluatācijā nodot bija plānots jau 2018. gadā un otro - 2020. gadā, bet šie termiņi tika pārcelti.

Pirmais reaktors, kurā ielādētas 163 kodoldegvielas kasetes, tika iedarbināts pagājušā gada 20. augustā, bet 22. decembrī sākta tā rūpnieciska izmēģināšana, kas pabeigta maijā.

Otrā reaktora fiziska iedarbināšana paredzēta šoruden, bet rūpniecisku elektroenerģijas ražošanu tajā iecerēts sākt nākamā gada pirmajā pusē.

AES būvnieks ir Krievijas uzņēmums "Rosatom", un celtniecība tiek finansēta par Maskavas piešķirta aizdevuma līdzekļiem.

Lietuva uzskata, ka Baltkrievija nav ievērojusi drošības prasības, ceļot spēkstaciju, kas atrodas aptuveni 30 kilometrus no Lietuvas robežas un 50 kilometrus no Viļņas, bet Minska šos pārmetumus noraida.

Eiropas Savienības enerģētikas komisāre Kadri Simsone jūnija sākumā izplatīja paziņojumu, kurā pauda nožēlu, ka Baltkrievija nolēmusi sākt savas pirmās kodolspēkstacijas pirmā energobloka rūpniecisku izmantošanu, lai gan vēl nav izpildījusi visus 2018. gadā sniegtos Eiropas Savienības (ES) ieteikumus attiecībā uz tā drošību, kas balstīti uz stresa testu rezultātiem.

EK uzstāj, lai Minska turpina sadarbību kodoldrošības jomā maksimāli caurskatāmi un saskaņā ar Eiropas Kodoldrošības regulatoru grupas (ENSREG) sniegto AES novērtējumu, savā ziņojumā norādīja Simsone, atzīdama, ka situācija Astravjecas atomelektrostacijā Eiropas Savienībai vieš pastiprinātas bažas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!