Foto: DELFI

Baltkrievijas un Krievijas parakstītā vienošanās, kas paredz, ka Baltkrievijā ražotie naftas produkti turpmāk tiks eksportēti caur Krievijas ostām, nevis caur Klaipēdas ostu, nav izdevīga ne Baltkrievijai, ne Lietuvai, paziņojis Lietuvas satiksmes ministrs Marjus Skuodis.

"Jāpauž nožēla, ka Baltkrievijas rīcība šajā gadījumā pamatota nevis ar ekonomiskiem, bet politiskiem argumentiem," ziņu aģentūrai BNS uzsvēra Skuodis.

Viņš atzina, ka Baltkrievijas naftas produktu eksporta pārorientēšana uz Krievijas ostām negatīvi ietekmēs gan Klaipēdas ostu, gan Lietuvas dzelzceļu.

"Galvenais, ko cenšamies panākt, ir diversificēt kravu plūsmu, līdz minimumam samazinot tirgus svārstību ietekmi uz kravām ostā un pārvadājumiem pa dzelzceļu, kā ari samazinot riskus būt atkarīgiem no vienas valsts lēmumiem. Tāpēc tiek paplašināts to valstu saraksts, kuras pārvadā kravas pa Lietuvas dzelzceļu caur Klaipēdas ostu, tiek arī meklēti jauni kravu nosūtītāji," norādīja Lietuvas satiksmes ministrs.

Krievijas satiksmes ministrs Vitālijs Saveļjevs un Baltkrievijas satiksmes un sakaru ministrs Aleksejs Avrameko piektdien Maskavā parakstīja vienošanos, kas paredz trīs gadu laikā caur Krievijas ostām pārkraut 9,8 miljonus tonnu Baltkrievijas eksportēto naftas produktu. Šogad paredzēts pārkraut divus miljonus tonnu naftas produktu.

Lietuvas uznēmumā "Klaipedos nafta", kas līdz šī gada sākumam pārkrāva Baltkrievijas valsts uzņēmuma "Belorusskaja ņeftjanaja kompaņija" (BNK) eksportētos naftas produktus, aģentūrai BNS atzina, ka necer uz iespēju šogad saņemt BNK kravas.

"Baltkrievijas kravu [pārkraušana] februārī vai vēlākos laika periodos nav plānota. Kā uzskata uzņēmuma vadība, tas liecina, ka kravas no Baltkrievijas [ar "Klaipedos nafta" starpniecību] netiks sūtītas," norādīja uzņēmumā.

Baltkrievijas naftas produktu eksports veidoja 3,1% no Klaipēdas ostas kravu apgrozījuma un 2,4% no pārvadājumiem pa Lietuvas dzelzceļu.

Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko augusta beigās paziņoja, ka Baltkrievija vairs neizmantos Lietuvas ostas savu kravu eksportam, kā iemeslu minot Lietuvas atbalstu Baltkrievijas opozīcijai.

"Klaipedos nafta" akcijas tiek kotētas Viļņas biržas oficiālajā sarakstā. Lietuvas valstij pieder 72% "Klaipedos nafta" akciju, koncernam "Achemos grupe" - 10% akciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!