Foto: Reuters/Scanpix

Lielbritānijas bankas "Barclays" ģenerāldirektors Entonijs Dženkinss piektdien paziņoja, ka atsakās no savas vismaz vienu miljonu sterliņu mārciņu (813 tūkstošu latu) lielās prēmijas par pagājušo gadu, paskaidrojot, ka bankai 2012.gads bija ļoti grūts.

Dženkinss ar paziņojumu nāca klajā pēc tam, kad plašsaziņas līdzekļos izskanēja informācija, ka krīzes un skandālu skartā banka savam vadītājam gatavojas izmaksāt vismaz vienu miljonu Lielbritānijas mārciņu lielu prēmiju. Dženkinsa prēmijas maksimālais apmērs ir 2,75 miljoni mārciņu (2,2 miljoni latu) jeb 250% no viņa 1,1 miljonu mārciņu (894,3 tūkstošu latu) lielās gada algas.

"Esmu informēts par milzīgajām spekulācijām un sabiedrības interesi jautājumā, vai es saņemšu prēmiju par savu darbu 2012.gadā," "Barclays" izplatītajā paziņojumā citēts Dženkinsa teiktais.

"Lai izvairītos no turpmākām nevajadzīgām sabiedriskajām debatēm par šo jautājumu, es vēlos skaidri pateikt, ka šonedēļ izlēmu, ka nevēlos, lai tiktu apspriesta prēmijas par 2012.gadu piešķiršana man, un es esmu informējis padomi par šo lēmumu," viņš norādīja.

"Iepriekšējais gads "Barclays" un tās akcionāriem bija ļoti grūts, kurā mēs bankai radījām vairākas problēmas. Domāju, ka ir tikai pareizi, ka es uzņemos pienācīgu daļu atbildības par šīm lietām, un esmu secinājis, ka nebūtu pareizi, ja es šādos apstākļos saņemtu prēmiju par 2012.gadu," pastāstīja bankas vadītājs.

Lielbritānijas un ASV regulatori jūnijā bankai "Barclays" piemēroja 290 miljonu britu mārciņu (248 miljonu latu) naudassodu, jo izmeklēšanā atklājās, ka tās darbinieki laikā no 2005. līdz 2009.gadam mēģinājuši veikt manipulācijas ar LIBOR likmēm, lai noslēptu bankas zaudējumus un parādītu tās finanšu stāvokli labākā gaismā nekā patiesībā.

Finanšu regulatori uz aizdomu pamata par saistību ar LIBOR likmju manipulācijām sāka izmeklēšanu arī pret vairākām citām bankām, tostarp Francijas bankām "Credit Agricole" un "Societe Generale", Lielbritānijas HSBC, Vācijas "Deutsche Bank" un ASV "Citigroup".

LIBOR ("London Inter Bank Offered Rate") ir likme Londonas banku savstarpējiem aizdevumiem, bet tai ir liela loma arī starptautiskajos finanšu tirgos.

LIBOR likmju skandāla dēļ no amata atkāpās trīs "Barclays" padomes locekļi, tostarp bijušais ģenerāldirektors Bobs Daimonds, kura vietā tika iecelts Dženkinss, kas iepriekš visiem "Barclays" darbiniekiem lika parakstīt jaunu ētikas kodeksu vai uzrakstīt atlūgumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!