Foto: AFP/Scanpix
Pašreizējā krīze ir nopietnākā Eiropas Savienības (ES) pastāvēšanas vēsturē, to runā Eiropas Parlamentā Strasbūrā trešdien atzinis Eiropas Komisijas (EK) vadītājs Žozē Manuēls Barrozu, vēsta ārvalstu mediji.

Barrozu paziņojis, ka Grieķija paliks vienotajā Eiropas valūtas zonā, neskatoties uz nopietnajām šīs valsts finansiālajām problēmām. "Grieķija paliks par eiro zonas dalībvalsti," Barrozu teikto citē raidorganizācija BBC.

Vienlaikus EK vadītājs ikgadējā runā EP sacīja, ka pašreizējā uzticības krīze ir nopietnākā visā ES pastāvēšanas vēsturē, kas saistīta ar ekonomiskajām un sociālajām problēmām ES.

Piedāvājot ieviest ES kopīgu finanšu transakciju nodokli un emitēt eiroobligācijas, EK vadītājs sacījis, ka ES ir nepieciešama lielāka ekonomiskā integrācija.

Barrozu, runājot par piedāvāto jauno nodokli, uzsvēris, ka finanšu pakalpojumu sektoram ir "jādod savs ieguldījums". Eiroobligācijas, pēc ES komisāra sacītā, varētu būt "izdevīgas" ES.

EK vadītājs sacījis, ka monetārā savienība ir jāpilnveido, padarot to arī par ekonomisko savienību, un EK tuvāko nedēļu laikā piedāvās plānu, kā to panākt.

"Tas ir maldīgi domāt, ka mums varētu būt kopīga valūta un atsevišķi tirgi ar nacionālām pieejām ekonomikas un budžeta politikās," viņš piebilda.

Jau ziņots, ka starptautiskajos tirgos aizvien vairojas bažas par atsevišķu eiro zonas valstu spēju nokārtot savus lielos parādus un reformu vilcināšanu valsts izdevumu mazināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!