Foto: AP/Scanpix

Pastāv risks, ka ASV valdības darbība šonakt pusnaktī, 1.oktobrī sākoties jaunajam finanšu gadam, tiks apturēta, jo nedēļas nogalē nav panākta vienošanās par turpmākā finanšu gada finansējumu. Savukārt Itālijā valda pamatīgas bažas par valdības spēju saglabāt savas pozīcijas, neatkāpjoties. Tas savukārt pamatīgi satricinājis akciju tirgus visā pasaulē, pirmdien vēsta ārvalstu mediji.

Tirgus satraukumam par iemeslu ir divi būtiski notikumi. ASV Republikāņu un Demokrātu partijas Kongresā uzsvēruši, ka nevēlas, lai valdības darbs tiktu apturēts, kaut arī neviena no pusēm neatkāpjas no saviem priekšlikumiem nākamā gada finanšu gadam.

Savukārt Itālijā premjerministrs Enriko Leta aicinājis parlamentu trešdien balsot par uzticību viņa valdībai, kuru nolēmuši pamest bijušā premjerministra Silvio Berluskoni Tautas brīvības partijas (PDL) ministri.

Eiropas akciju tirgu raksturojošais "Stoxx Europe 60" pirmdien samazinājies par 0,75%. Lielbritānijas "FTSE 100" samazinājās par 0,81%, "Francijas CAC 40" – par 1,13%, bet "Vācijas DAX 30" – par 1,11%.

Savukārt Āzijas tirgos "MSCI Asia Pacific Index" vērtībā samazinājās par 1,5%, "Japānas Topix" – par 1,9% un "Nikkei" 225 – par 2,06%.

Ekonomisti aģentūrai „Bloomberg” lēsuši, ka šīs tirgus izmaiņas, galvenokārt, notikušas pēc bažām par ASV un Itālijas valdībām, tā pat eksperti minējuši, ka ASV valdības darba apturēšana samazinātu ASV ceturtā ceturkšņa ekonomikas izaugsmi par 1,4 procentpunktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!