Foto: Reuters/Scanpix
Francijas, Beļģijas un Luksemburgas valdības ir atbalstījušas bankas "Dexia" glābšanas plānu, jo kredītiestādei draud bankrots, vēsta ārvalstu masu mediji.

Bankas glābšanas plāni vēl nav atklāti, taču zināms, ka banka tiks restrukturizēta, bet daļa tās operāciju tiks nacionalizētas.

Pagājušajā nedēļā strauji nokrita "Dexia" akciju cena, un tika pieņemts lēmums biržā apturēt šo akciju kotēšanu.

Bankas glābšanas plāns tika atbalstīts pēc tam, kad Francijas un Vācijas līderi aizvadītās nedēļas otrajā pusē vienojās par nepieciešamību rekapitalizēt eiropiešu bankas.

"Dexia" vērsās pēc palīdzības otru reizi pēdējo trīs gadu laikā. Beļģijas valdība jau glāba banku "Dexia" 2008.gadā, piešķirot tai trīs miljardus eiro (2,1 miljardu latu).

Beļģijas premjerministrs Īvs Leterms paziņojis, ka "trīs valstu valdības vienojušās piegādāt bankas vadībai plānu, kas pilnībā atbildīs beļģu valdības plāniem". "Tas nozīmē, ka kontrole pār "Dexia Bank Belgium" nonāks valdības rokās, kas nodrošinās to [banku] ar nepieciešamo finansējumu, un nodrošinās tās drošību," paziņojis premjers.

Beļģijas finanšu ministrs Didjē Reinderss preses konferencē paziņoja, ka Beļģijas, Francijas un Luksemburgas valdības garantēs "Dexia" tā sauktās sliktās bankas finansējumu 90 miljardu eiro (63 miljardu latu) apmērā. No tiem Beļģija nodrošinās 60,5%, Francija – 36,5%, bet Luksemburga – 3%.

Vēl Beļģijas valdība pārņems "Dexia" daļu Beļģijā par četriem miljardiem eiro (2,8 miljardiem latu).

Reitingu aģentūra "Moody's" jau brīdinājusi, ka var pazemināt reitingu Beļģijas valsts obligācijām lielās finanšu palīdzības dēļ, kas nepieciešama "Dexia".

"Delfi" jau vēstīja, ka Parīzes fondu biržā pagājušajā ceturtdien spēja cenu krituma dēļ apturēta tirdzniecība ar Francijas - Beļģijas finanšu grupas "Dexia SA" akcijām. Tirdzniecība apturēta ap plkst.16:00 "pēc Beļģijas regulatora [banku sektoru uzraugošās iestādes] pieprasījuma". Bankas vērtspapīru vērtība līdz tam laikam bija nokritās par 17,24% - līdz 0,845 eiro.

Investori aktīvi pārdeva "Dexia" akcijas, ņemot vērā spekulācijas par finanšu iestādes grūtībām un iespējamo kārtējo restrukturizāciju.

"Dexia" akciju vērtība šā gada trešajā ceturksnī samazinājusies par 41%.

Banku "Dexia" izveidoja 1966.gadā, apvienojoties divām lielām Eiropas finanšu iestādēm – franču "Credit Local" un beļģu "Credit Communal", un tā ir viena no lielākajām Eiropas kredītiestādēm. 2008.-2009.gada krīzes laikā Francija, Beļģija un Luksemburga ieguldīja bankā 6,4 miljardus eiro (4,5 miljardus latu), lai stabilizētu tās situāciju. "Dexia" akcionāres ir arī Francijas un Beļģijas valdības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!