Foto: AP/Scanpix
Bagātākā ASV iedzīvotāja statusu 20.gadu pēc kārtas saglabājis Bils Geits. Savukārt četras no ASV bagātnieku saraksta pirmā desmitnieka vietām aizņem Valtonu dinastijas pārstāvji, liecina ietekmīgā biznesa žurnāla „Forbes" pirmdien publiskotā 400 turīgāko amerikāņu saraksta informācija.

400 turīgākajiem amerikāņiem kopā pieder virs diviem triljoniem ASV dolāru, un šī summa pielīdzināma Krievijas iekšzemes kopproduktam (IKP). Portāls „Delfi” piedāvā iepazīties, kas ir desmit bagātākie amerikāņi, kuru bagātību aplēsis „Forbes”.

Top 1 - ASV bagātnieku tronī 20.gadu pēc kārtas - Bils Geits


Foto: AP/Scanpix
Par bagātāko amerikāni 20.gadu pēc kārtas atzīts datortehnoloģiju uzņēmuma "Microsoft" dibinātājs Bils Geitss (57), kura bagātības mērāmas 72 miljardos ASV dolāru (39,1 miljards latu) apmērā.

Top 2 - Bafets noturīgi topa augšgalā


Foto: AP/Scanpix
Otrā bagātākā amerikāņa titulu ieņem investīciju kompānijas "Berkshire Hathaway"  īpašnieks Vorens Bafets (83), kura bagātības apmērs pieaudzis līdz 58,5  miljardiem dolāru (6,8 miljardi latu).

Top 3 - IT giganta ‘Oracle’ dibinātājs – Larijs Elisons


Foto: AFP/Scanpix
Gigantiskā ASV uzņēmumu vadības programmatūras izstrādātājs "Oracle" izveidotājs un izpilddirektors Larijs Elisons (69) topā ar savu 41 miljardu ASV dolāru ieņem trešo vietu.

Top 4 – Čarlzs Kohs bagātību ‘uzaudzējis’ par 3 miljardiem ASV dolāru

Foto: Publicitātes foto
„Koch Industries" īpašnieks un vadītājs - Čārlzs Kohs (77)  atrodas topa ceturtajā vietā. Viņa  bagātības apmērs novērtēts par 34 miljardiem ASV dolāru (18,5 miljardi latu). 

„Koch Industries" koncerns darbojas naftas un gāzes, ķīmijas, kokapstrādes un papīra, kā arī derīgo izrakteņu un citās uzņēmējdarbības nozarēs.

Top 5 – Koha brālis Deivids bagātības dala brālīgi

Foto: Publicitātes foto
Līdzīgi kā brālim Čarlzam, arī Deivida Koha (73) „Koch Industries" nestā labklājība naudas izteiksmē veido 34 miljardus ASV dolāru (18,5 miljardi latu). 

Top 6 – Valtonu ģimenes dominance

Foto: AP/Scanpix
Kristija Valtone (58), kas savu bagātību ieguva, pārņemot  no sava vīra Džona Valtona lielāko tirdzniecības tīklu "Wal-Mart Stores", ar 35,4 miljardiem ASV dolāru (19,2 miljardi latu) ierindojas topa sestajā vietā, liecina „Forbes" aplēses. 

Top 7 - Valtonu jaunākais dēls - Džims Valtons

Foto: AFP/Scanpix
Kompāniju "Wal-Mart Stores" 1962. gadā dibināja Arkanzasas uzņēmējs Sems Valtons. Valtonu ģimene joprojām ir viena no bagātākajām ģimenēm pasaulē ar 48 procentu daļu kompānijā.

Sema jaunākais dēls Džims Valtons (65) ar 33,8 miljardu ASV (18,4 miljardi latu) dolāru bagātību ir septītais bagātākais cilvēks ASV, liecina „Forbes" dati. 

Top 8 - Alise Valtone – ģimenes lielākā filantropiste

Foto: AP/Scanpix
Sema Valtona (1962.gadā izveidotā "Wal-Mart Stores" dibinātājs)  meita Alise Valtone (63) ar 33,5 miljardiem ASV dolāru (18,2 miljardi latu)  kapitālu ieņem „Forbes" ASV bagātnieku saraksta astoto vietu. 

Alise ģimenē tiek atpazīta kā lielākā filantropiste, kura katru gadu labdarībai ziedo vairākus miljonus ASV dolāru. 

Top 9 - Ģimenes galva – Robsons Valtons

Foto: AP/Scanpix
1962.gadā izveidotā lielveikalu tīkla "Wal-Mart Stores" dibinātāja Sema Voltona vecākais dēls Robsons Valtons (69), pašreizējais kompānijas vadītājs, ir devītais bagātākais amerikānis ar kopējo 33,3 miljardu ASV dolāru (18,1 miljardu latu) bagātību. 

Top 10 - Bagātākais mērs pasaulē

Foto: AFP/Scanpix

Bagātākais mērs pasaulē, un 10 bagātākais amerikānis pēc „Forbes” datiem ir Ņujorkas pilsētas galva Maikls Blūmbergs (71), kura kopējā bagātība tiek vērtēta ap 31 miljardu ASV dolāru (16,8 miljardi latu).

Pirms kļūšanas par mēru Blūmbergs strādāja Volstrītā un bija izveidojis lietišķās informācijas impēriju, kurā bija iekļauta ziņu aģentūra, radio un telekomopānijas, interneta sistēma un vairākas izdevniecības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!