Foto: AFP/Scanpix

"Microsoft" dibinātājs, filantrops un viens no turīgākajiem cilvēkiem Bils Geitss izlēmis atstāt uzņēmuma priekšsēdētāja amatu un turpmāk būs padomnieks tehnoloģiju jautājumos. Savukārt aizejošo uzņēmuma izpilddirektoru Sīvu Balmeru aizstās Satja Nadella.

Kā vēsta aģentūra AP, 46 gadus vecais Nadella "Microsoft" strādā jau 22 gadus un šajā laika vadījis dažādas tehnoloģiju giganta struktūrvienības. Pašreizējais izpilddirektors Balmers augustā paziņoja, ka gada laikā atstās uzņēmumu.

Savukārt Geitsu valdes priekšsēdētāja amatā aizstās līdzšinējais valdes loceklis Džons Tompsons.

Pēdējie gadi "Microsoft" ir bijuši sarežģīti. Analītiķi saredz attīstības potenciālu tieši tajā jomā, kurā Nadella aktīvi strādājis, proti, mākoņskaitļošanā. Šie produkti līdz ar citiem mazāk pazīstamiem "Microsoft" darbības virzieniem ir galvenie iemesli, kādēļ investīciju fonds "ValueAct Capital" pērn "Microsoft" akcijās investēja 1,6 miljardus ASV dolāru.

1975.gadā Geitsa un Pola Alena dibinātais uzņēmums vienmēr radījis programmatūru datoriem, ko radījuši citi. Sākotnēji tā bija "MS DOS" sistēma, kam 80.gadu beigās sekoja "Windows" operētājsistēma un "Office" produkti. Tomēr kompānija ar novēlošanos pielāgojusies tehnoloģiju industrijas attīstības virzienam. Tā ļāva "Google" aizsteigties priekša interneta meklēšanas un reklāmas jomā un noskatījās, kā "iPhone", "iPad" un "Android" ierīces mazināja tās "Microsoft" pozīcijas, ko kompānija iekarojusi datoru segmentā. Mēģinājumi ražot savas ierīces līdz šim bijuši komerciāli neveiksmīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!