Foto: Reuters/Scanpix/LETA

"Bitcoin" pirmdienas rītā, 4. janvārī, tika tirgots par 33 365 ASV dolāriem pēc tam, kad svētdien sasniedza rekordaugsto 34 800 dolāru līmeni. Investori aizvien vairāk turpina novērtēt digitālo valūtu kā nākotnes masveida maksāšanas līdzekli, vēsta "Reuters".

Pasaules populārākās kriptovalūtas jaunākā rekordvērtība tika sasniegta mazāk nekā trīs nedēļas pēc tam, kad tā pirmo reizi pārsniedza 20 000 dolāru atzīmi 16. decembrī. Kopš marta vidus "Bitcoin" vērtība ir palielinājusies par aptuveni 800%.

Tā kā kriptovalūtas apjoma piedāvājums ir ierobežots līdz 21 miljonam, daži analītiķi to uzskata par ierobežojumu inflācijas riskam laikā, kad valdības un centrālās bankas, reaģējot uz Covid-19 pandēmiju, iedarbina stimulu paketes. Tāpat to uzskata arī par drošu alternatīvu Covid-19 pandēmijas laikā, līdzīgi kā zeltu.

Jāatgādina, ka 30. novembrī "Bitcoin" cena pārkāpa gandrīz trīs gadu augstāko atzīmi – 19 783 dolārus, un kopš tā laika ir augusi par vairāk nekā 10 000 dolāru. Pateicoties šim pieaugumam, "Bitcoin" kopējā tirgus vērtība sasniedza 569,1 miljardu dolāru, aizsteidzoties garām daudzām lielām publiski kotētām kompānijām, un atradās starp "Berkshire Hathaway" vērtību, kas ir 543,7 miljardi dolāru un "Alibaba" 648,3 miljardiem dolāru.

Jau vēstīts, ka "Bitcoin" vērtības pieaugumu veicina vairāki faktori, tostarp, pieprasījums no vairāku institucionālo investoru puses. Piemēram, "Anthony Scaramucci's Skybridge Capital" decembrī kriptovalūtā ieguldīja 182 miljonus dolāru, bet "MassMutual" – 100 miljonus dolāru. Tāpat, dolāram pavājinoties, aizvien vairāk investoru skatās uz kriptovalūtas pusi.

Būtisku stimulu "Bitcoin" pieprasījumam devušas arī tirgus dalībnieku prognozes, ka tas varētu kļūt par aizvien iecienītāku maksājumu metodi.

Jau ziņots, ka "PayPal Holdings Inc" 21. oktobrī, pievienojās kriptovalūtu tirgum, kas ļaus uzņēmuma klientiem pirkt, pārdot un turēt "Bitcoin" aktīvus, kā arī citas virtuālās valūtas, izmantojot uzņēmuma digitālo maku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!