Foto: Reuters/Scanpix/LETA

"Bitcoin" vērtība pagājušajā nedēļā ir sasniegusi jaunus rekordus, pārsniedzot 50 000 ASV dolāru atzīmi, vēsta BBC. Savukārt svētdien, 21. februārī, "Bitcoin" pārvarēja vēl vienu virsotni, kriptovalūtas vērtībai pieaugot virs 58 000 dolāru.

Kriptovalūtas vērtība kopš šā gada janvāra sākuma ir pieaugusi par vairāk nekā 90%, līdz ar to tās kopējā tirgus vērtība ir sasniegusi vairāk nekā vienu triljonu dolāru. Nesenās izmaiņas ir veicinājušas "Tesla" un citi lielie uzņēmumi, kas sākuši kriptovalūtu pieņemt kā maksāšanas līdzekli.

Vienlaikus jāņem vērā, ka "Bitcoin" ir raksturīgs plašs svārstību diapazons, un kopš tās izveidošanas 2009. gadā kriptovalūtas vērtība ir kritusies vairākas reizes. "Bitcoin" sāka šo gadu pie aptuveni 28 900 dolāru atzīmes. Janvārī tās vērtība pakāpās līdz 40 000 dolāru, bet pēc tam līdz mēneša beigām nokritās līdz 30 000 dolāru. Tomēr pēc tam 16. februārī pārsniedza 50 000 atzīmi un turpināja savu augšupejošo kustību, svētdien pārsniedzot 58 000 dolāru vērtību.

"Bitcoin" vērtības palielināšanos lielā mērā ir veicinājuši labi zināmi uzņēmumi, kas to pieņēmuši kā maksāšanas veidu. Arī Covid-19 pandēmija ir veicinājusi kriptovalūtas vērtības kāpumu, jo arvien vairāk cilvēku iepērkas tiešsaistē, attālinoties no fiziskajām monētām un banknotēm. Tomēr kritiķi apgalvo, ka "Bitcoin" nav valūta un vairāk ir spekulatīvs tirdzniecības instruments, kas ir pakļauts tirgus manipulācijām. "Bitcoin" kritiķis, ASV ekonomists Norels Rubini (Nouriel Roubini) teic, ka kriptovalūtai ir ļoti mazas praktiskā pielietojuma iespējas un ka tā nenodrošina tādus stabilus ienākumus kā, piemēram, obligācijas vai akcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!