Foto: AFP/Scanpix/LETA
Saskaroties ar pieaugošajām nekustamā īpašuma cenām un ievērojamo studiju kredītu jūgu, turpina palielināties vidējais vecums, kad amerikāņiem savā īpašumā pirmo reizi izdodas iegūt dzīvojamo māju, ziņo "Bloomberg", atsaucoties uz Nacionālās nekustamo īpašumu pārdošanas asociācijas datiem.

Šis vecums pieaudzis līdz vidēji 33 gadiem, kas ir lielākais rādītājs kopš 1981. gada.

Savukārt vidējais vecums, kad iedzīvotāji pērk īpašumu, ieskaitot atkārtotās iegādes, pieaudzis līdz 47 gadiem. Šis rādītājs piedzīvo pieaugumu trešo gadu pēc kārtas.

Grūtības iegūt savā īpašumā mājokli ātrāk ietekmē sarūkošais vidusšķiras maciņam pieejamo mājokļu piedāvājums, kas apvienojumā ar īpašumu zemajām procentu likmēm ievērojami paaugstinājis nekustamā īpašuma cenu, skaidro medijs.

Vienlaikus augstie studiju maksas kredītmaksājumi, auto un citu kredītu popularitāte apgrūtina iespējas sakrāt vairākus desmitus tūkstošu ASV dolāru, kas nepieciešami pirmajai iemaksai.

Asociācija medijam sniegusi arī pašreizējo klientu raksturojumu: pircēju rindās sarūk precēto pāru skaits, bet palielinās neprecēto pāru īpatsvars, kā arī palielinās to cilvēku skaits, kas kopīgi nopērk īpašumu, bet pēc tam to dala pēc komunālā dzīvokļa principa.

Pieaugot vidējā vecuma rādītājam īpašuma iegādē, pieaudzis arī vidējais gada ienākumu apjoms cilvēkiem, kuri gatavi iegādāties māju, – 2018. gadā šis ikgadējais ienākumu apjoms pieaudzis līdz 93 200 ASV dolāriem.

Cenu pieaugums arī mainījis to, kā cilvēki pirmo reizi tiek pie īpašuma: aptuveni trešdaļa saņēmusi naudas dāvanu no draugiem vai radiem, lai spētu nomaksāt pirmo maksājumu bankai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!