Foto: LETA

"Latvijas Krājbankas" līdzīpašnieci Lietuvas banku "Snoras" tās bijušie akcionāri Vladimirs Antonovs un Raimonds Baranausks izmantoja personīgā labuma gūšanai, vēsta aģentūra "Bloomberg", atsaucoties uz dokumentiem, kurus banka iesniegusi Londonas tiesā.

Izmantojot ārzonās reģistrētas kompānijas, Antonovs un Baranausks bankas aktīvus pārskaitīja uz saviem kontiem un izmantoja šo naudu kā nodrošinājumu kredītiem, kā arī fiktīvu nekustamo īpašumu darījumu slēgšanai, sacīts dokumentos, kurus "Snoras" Londonas tiesā iesniedza 21.jūnijā un publiskoja šonedēļ.

Dokumenti liecina, ka bijušie "Snoras" īpašnieki izmantojuši vairākas kredītiestādes, tostarp Šveices bankas "HSBC Private Bank" un "Julius Baer & Co", lai pārskaitītu "Snoras" aktīvus kā nodrošinājumu kredītiem, kurus saņēma ar Antonovu saistītas kompānijas.

Daļa no saņemtajiem kredītiem netika atmaksāti, un nodrošinājumam ieķīlātie vērtspapīri tika pārņemti, pausts dokumentos.

HSBC un Antonova pārstāvji publiskoto dokumentu saturu komentēt atteicās.

Dokumentos arī minēts, ka Antonovs esot izmantojis "Snoras" aktīvus, lai veiktu hipotekārā kredīta maksājumu par īpašumu Francijā. Lai noziedzīgās darbības netiktu atklātas, Antonovs un Baranausks bija reģistrējuši kompānijas Dominikānā, Kaimanu salās, Kiprā, Belizā un Bahamu salās, teikts dokumentos.

Tajos apgalvots, ka Antonovs esot uzdevis bankai "Snoras" samaksāt "pārmērīgu un komerciāli nepamatotu cenu" par nekustamajiem īpašumiem Rīgā, kas tika iegādāti no viņam piederošām vai ar viņu saistītām kompānijām. Banka aplēsusi, ka šādu darbību dēļ tai ir nodarīti zaudējumi 17 miljonu eiro (aptuveni 12 miljonu latu) apmērā.

Vienā no šādiem darījumiem Kiprā bāzētā un ar Antonovu saistītā "Bandiron Corporation Limited" iegādājās "Latvijas Krājbankas" centrālo biroju no uzņēmuma "Red Projekts" par 5,9 miljoniem latu, bet dažas dienas vēlāk pārdeva biroju bankai "Snoras" par 23,2 miljoniem latu, liecina dokumenti.

Daļa no "Snoras" naudas līdzekļiem, kurus Antonovs pārskaitīja uz saviem kontiem, nonāca Latvijas nacionālajā aviokompānijā "airBaltic", kas daļēji piederēja ar Antonovu saistītajai kompānijai "Baltijas aviācijas sistēmas" (BAS).

Turklāt nauda tika pārskaitīta no Antonovam piederoša Šveices fonda uz "Gemini Investment Fund Limited" kontu "Latvijas Krājbankā". Dokumentos minēts, ka "Gemini" ir kompānija, kas pieder Antonovam, ir viņa kontrolē vai ir ar viņu saistīta. 2011.gada jūnijā "Gemini" izsniedza 25 miljonu eiro (17,5 miljonu latu) aizdevumu grūtībās nonākušā Zviedrijas autobūves uzņēmuma "Saab" mātesfirmai "Swedish Automobile NV".

 Antonovs aktīvi centās kļūt par "Saab" akcionāru, investējot uzņēmumā 100 miljonus eiro (70 miljonus latu), taču Zviedrijas valdība pērnā gada vasarā liedza īstenoties šim plānam uz aizdomu pamata, ka viņš iesaistīts naudas atmazgāšanā un viņam ir sakari ar organizēto noziedzību.

Banka "Snoras" pret saviem bijušajiem īpašniekiem ir iesniegusi tiesā prasību par tai nodarīto zaudējumu piedziņu 492 miljonu eiro (346 miljonu latu) apmērā.

Jau ziņots, ka Viļņas apgabaltiesa trešdien pasludināja "Snoras" par bankrotējušu. Tiesas spriedumu septiņu dienu laikā var pārsūdzēt Apelācijas tiesā.

"Snoras" kreditoru komiteja 19.jūlijā nolēma, ka banka "Snoras" tiks likvidēta, un pilnvaroja "Snoras" bankrota administratoru Nīlu Kūperu vērsties tiesā.

Banka "Snoras" tika nacionalizēta 2011.gada 16.novembrī.

"Snoras" pieder nedaudz vairāk kā 60% "Latvijas Krājbankas" akciju.

Rīgas apgabaltiesa "Latvijas Krājbanku" par maksātnespējīgu pasludināja pērn 23.decembrī, bet šogad 8.maijā tiesa nolēma apmierināt bankas administratora auditorkompānijas "KPMG Baltics" pieteikumu par "Latvijas Krājbankas" bankrota procedūras sākšanu.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome 2011.gada 21.novembrī nolēma apturēt "Latvijas Krājbankas" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Šāds lēmums tika pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā. Notikušo pašlaik izmeklē policija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!