Foto: AFP/Scanpix
Pēc iepriekšējās nedēļas straujā pieauguma naftas cenas pasaules tirgos šonedēļ piedzīvoja gan kāpumus, gan kritumus. Kaut gan nedēļas noslēgumā cenas samazinājās, Ņujorkas biržā kotētajai WTI markas jēlnaftai jau otro nedēļu pēc kārtas izdevās noslēgt ar pieaugumu, bet Londonā kotētajai "Brent" naftas cenai šī nedēļa kopumā nesa kritumu un tā atkal noslīdēja zem 50 ASV dolāriem par barelu.

Nedēļas otrajā pusē naftas cenas negatīvi ietekmēja Eiropas Centrālā bankas (ECB) lēmums samazināt gan inflācijas, gan iekšzemes kopprodukta pieauguma prognozi vienotās valūtas zonai tuvākajiem gadiem. ECB lēš, ka 19 valstu veidotās eiro zonas ekonomikas izaugsme šogad būs 1,4%, nākamgad izaugsmes temps pieaugs līdz 1,7%, bet 2017.gadā sasniegs 1,8%. Tas liek domāt, ka Eiropā pieprasījums pēc naftas un tās produktiem augs lēnām.

Šonedēļ "Brent" naftas cenu īstermiņa prognozes samazināja arī bankas "BNP Paribas", "Barclays" un "Commerzbank".

"Naftas pārprodukcija tirgū valdīs ilgāk nekā tika prognozēts iepriekš," aģentūrai "Reuters" pēc prognožu samazināšanas atzina "Commerzbank" vecākais naftas tirgus analītiķis Karstens Fričs.

"Commerzbank" ir samazinājusi "Brent" šā gada beigu cenas prognozi par 10 ASV dolāriem līdz 55 ASV dolāriem par barelu, bet 2016.gada beigās "Brent" cenu prognozē 65 ASV dolāru apmērā. "Barclays" šā gada beigu "Brent" cenu prognozē 55 ASV dolāru par barelu apmērā, kas ir par pieciem dolāriem zemāka nekā iepriekš, bet 2016.gada beigu prognozi noteikusi 63 ASV dolāru līmenī. "BNP Paribas" samazināja "Brent" cenas prognozi no 62 ASV dolāriem līdz 56 dolāriem par barelu šogad un no 76 ASV dolāriem līdz 62 dolāriem par barelu 2016.gada beigās.

Nedēļa sākās ar to, ka pirmdien naftas cenas pasaulē pieauga pēc tam, kad ASV valdība pazemināja naftas ieguves apjoma novērtējumu un Naftas eksportētājvalstu organizācija (OPEC) pauda bažas par zemām naftas cenām. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm oktobrī pirmdien pieauga par 3,98 ASV dolāriem līdz 49,20 dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm oktobrī Londonas biržā palielinājās par 4,10 ASV dolāriem līdz 54,15 dolāriem par barelu.

Naftas cenas pasaulē otrdien kritās, jo globālos tirgus ietekmēja lielākās energoresursu patērētājas Ķīnas vāji rūpnieciskās ražošanas rezultāti. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm oktobrī otrdien kritās par 3,79 ASV dolāriem līdz 45,41 dolāram par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm oktobrī Londonas biržā samazinājās par 4,59 ASV dolāriem līdz 49,56 dolāriem par barelu.

Trešdien naftas cenas pasaulē pieauga. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm oktobrī trešdien pieauga par 0,84 ASV dolāriem līdz 46,25 dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm oktobrī Londonas biržā palielinājās par 0,94 ASV dolāriem līdz 50,50 dolāriem par barelu.

Naftas cenas pasaulē ceturtdien pieauga pēc tam, kad Krievija un Venecuēla pauda gatavību veikt kopīgas darbības naftas cenu uzturēšanai. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm oktobrī ceturtdien pieauga par 0,50 ASV dolāriem līdz 46,75 dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm oktobrī Londonas biržā palielinājās par 0,18 ASV dolāriem līdz 50,68 dolāriem par barelu.

Piektdien Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm oktobrī bija 46,05 ASV dolāri par barelu, kas ir par 1,8% vairāk nekā iepriekšējās nedēļas beigās. Savukārt Londonas biržā "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm oktobrī bija 49,61 dolārs par barelu, kas ir par 0,9% mazāk nekā pirms nedēļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!