Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) jeb "Brexit" ES budžetā radīs pamatīgu robu – vismaz 10 miljardu eiro apmērā, brīdinājis ES budžeta komisārs Ginters Etingers, vēsta raidsabiedrība BBC.

Etingers skaidrojis, ka bloka valstīm ir jātērē mazāk vai arī jāatrod jauni ienākumu avoti, kas ļautu aizpildīt "Brexit" radīto budžeta robu. Iztrūkums lēšams aptuveni 16% apmērā no kopējā ES budžeta.

"Vienlaikus mums jāfinansē jaunas nozares, tādas kā aizsardzība, iekšējā drošība," ES blogā rakstījis Etingers, skaidrojot, ka ne tikai Lielbritānijas izstāšanās no bloka rada slogu budžetam un kopējais iztrūkums izmaksu pieauguma dēļ varētu būt pat divreiz lielāks – 20 miljardi eiro.

Budžeta komisārs uzsvēris, ka katram iztērētajam eiro, jāatstāj pozitīvs iespaids uz cilvēku dzīvēm. Starp veidiem, kā ietaupīt, varētu tikt apspriesta subsīdiju samazināšana lauksaimniekiem un nodoklis finanšu darījumiem.

Jau ziņots, ka pagājušā gada jūnijā notikušajā referendumā 52% britu nobalsoja par izstāšanos no ES. Premjerministre Terēza Meja martā oficiāli informēja ES par Londonas lēmumu no bloka aiziet, uzsākot divus gadus ilgās sarunas par izstāšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!