Foto: DELFI

Otrdien Briselē "Kohēzijas politikas atbalstītāju valstu" sanāksmē 16 ES dalībvalstu valdību vadītāji vai to pārstāvji diskutēs par kohēzijas politikas finansējumu ES daudzgadu budžetā. Sanāksmē premjers Valdis Dombrovskis (V) aizstāvēs Latvijas pozīciju - saglabāt vismaz esošo finansējuma līmeni, portālu "Delfi" informēja Valsts kancelejā.

Diskusijās piedalīsies Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu un Eiropas Parlamenta prezidents Martins Šulcs.

Sanāksme notiks izšķirošajā sarunu fāzē, jo galīgo lēmumu par ES daudzgadu budžetu, tai skaitā kohēzijas finansējuma nodrošināšanu, dalībvalstis ir apņēmušās pieņemt nākošajā Eiropadomē, kas notiks šī gada 22.-23.novembrī.

Pagājušajā nedēļā notika visu valstu divpusējās konsultācijas ar Eiropadomes priekšsēdētāja Hermana van Rompeja biroju, kurās valstis tika aicinātas nosaukt savas nacionālās intereses ES daudzgadu budžetā un iezīmēt iespējamās jomas, kur finansējums varētu tikt samazināts.

Dombrovskis diskusijās aizstāvēs Latvijas pozīciju – lai Latvija ātrāk pietuvotos ES vidējam attīstības līmenim un radītu labvēlīgus apstākļus Latvijas ekonomikas izaugsmei un infrastruktūras attīstībai, nepieciešams saglabāt vismaz esošo kohēzijas politikas finansējuma līmeni. ES daudzgadu budžeta sarunās trīs Baltijas valstis ir vienojušās par kopīgu pozīciju, ko aktīvi virza un aizstāv visa līmeņa tikšanās un sarunās.

Latvija sarunās par ES daudzgadu budžetu 2014.–2020.gadam īpašu uzmanību pievērš divām svarīgām prioritātēm: pietiekami liela kohēzijas politikas finansējuma nodrošināšana, kā arī godīgu un vienlīdzīgu konkurences nosacījumu panākšana Latvijas lauksaimniekiem kopējā Eiropas tirgū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!