Foto: Reuters/Scanpix

Lielbritānijas finanšu ministrs Riši Sunaks pirmdien Anglijas Bankai licis izskatīt jautājumu par "Britcoin" jeb jaunu centrālās bankas atbalstītu digitālo valūtu, kuras mērķis ir risināt dažas no problēmām, ko rada kriptovalūtas, piemēram, "Bitcoin", vēsta "Reuters".

Anglijas Bankas atbalstīta mārciņas digitālā versija, iespējams, ļautu uzņēmumiem un patērētājiem turēt šos kontus tieši bankā. "Mēs izveidojam jaunu darba grupu ar Valsts kases un Anglijas Bankas pārstāvjiem, lai koordinētu izpētes darbu saistībā ar potenciālo digitālo valūtu," Sunaks sacīja finanšu nozares konferencē. Anglijas Banka norāda, ka mārciņas digitāla versija neaizstāšot ne fizisko naudu, ne esošos bankas kontus.

Arī citas centrālās bankas izskata iespēju izveidot savu valūtu digitālās versijas, būtībā paplašinot piekļuvi centrālo banku fondiem, ko pašlaik var izmantot tikai komercbankas. Tas varētu paātrināt iekšzemes un ārvalstu maksājumus un mazināt finanšu stabilitātes riskus.

Ķīna ir līdere virzībā uz savu digitālo valūtu. Savukārt pagājušajā nedēļā Eiropas Centrālā banka paziņoja, ka tā pēta skaidras naudas elektronisko formu, kas papildinātu banknotes un monētas, tomēr līdz reālai ieviešanai vēl ir jāgaida vairāki gadi.

Anglijas Bankas prezidents Endrjū Beilijs (Andrew Bailey) jau iepriekš ir norādījis, ka "Bitcoin", vislabāk zināmā kriptovalūta, nedarbojas kā stabila vērtība un nav efektīvs veids, kā veikt darījumus, padarot to par nepiemērotu valūtu un pārāk riskantu investoriem. Centrālās bankas savulaik arī neatbalstīja "Facebook" centienus izveidot savu digitālo valūtu.

Neskatoties uz to, interese par kriptovalūtām ir augusi, tai skaitā, arī no tradicionālo finanšu iestāžu puses. Tā šā gada 14. aprīlī "Bitcoin" vērtība sasniedza rekordaugstu līmeni - gandrīz 65 000 dolāru, kas ir desmitkārtīgs pieaugums vairāk nekā gada laikā.

Sunaks, sākoties Lielbritānijas "FinTech Week" konferencei, paziņoja arī par citiem pasākumiem, kuru mērķis ir saglabāt Londonas konkurētspēju pēc "Brexit". Kopš Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības, finanšu sektors ir saskāries ar ierobežojumiem apkalpot ES klientus. Sunaks ierosināja atcelt dažus no ES mantotus ierobežojumus, tostarp attiecībā uz personām, kas var tirgot akcijas Londonas biržā, un divkāršo apjomu ierobežojumu. Tas ļautu Lielbritānijai piesaistīt vairāk "tumšos" vai anonīmos investorus, ņemot vērā faktu, ka Amsterdama šā gada janvārī kļuva par Eiropas lielāko akciju tirdzniecības centru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!