Foto: AFP/Scanpix

"Brexit" un globālā Covid-19 pandēmija Lielbritānijas eksporta uzņēmumiem ir radījusi ievērojamus zaudējumus. Tirgotāju interešu pārstāvji vērsušies pie valdības, mudinot to atkārtoti sēsties pie sarunu galda ar Eiropas Savienību, lai panāktu samazinātu birokrātijas slogu britu eksportētājiem.

Nesen publicētā pētījumā Lielbritānijas Tirdzniecības kamera aprēķinājusi, ka šī gada pirmajā ceturksnī 41% uzņēmumu, kuru biznesa darbība ir saistīta ar eksportu, ir saskārušies ar peļņas kritumu. Salīdzinājumam – pērnā gada pēdējos mēnešos ar to saskārās 38% uzņēmumu. Savukārt 20%, kas gan ir par diviem procentiem mazāk kā 2020. gada izskaņā, ir ziņojuši par pieaugošu peļņu.

Tirdzniecības kamera, kura aptaujāja teju trīs tūkstošus uzņēmumu, norāda, ka zaudējumus radījusi gan globālā pandēmija, gan pēc "Brexit" ieviestā birokrātija starp Lielbritāniju un Eiropas Savienību. Izdevums "Bloomberg" norāda, ka arvien vairāk uzņēmumu britu salās sūdzās par birokrātiskajiem ierobežojumiem, kurus nepieciešams pārvarēt eksportēšanai uz Eiropas Savienību (ES).

Jāatgādina, ka, lai gan balsojums par Lielbritānijas izstāšanos no ES notika jau 2016. gadā, reālās izmaiņas abu pušu tirdzniecības attiecībās faktiski stājās spēkā tikai no šī gada. Britu mazumtirgotāju konsorcija pārstāvis Viljams Beins raidsabiedrībai BBC sacījis, ka šāds birokrātijas apjoms nav pieredzēts piecdesmit gadus.

Viņa norādījusi, ka valsts pieredz vēsturiski zemākos eksporta tirdzniecības rādītājus. Janvārī tirdzniecība ar ES saruka par 5,6 miljardiem mārciņu (6,4 miljardi eiro) jeb teju 41%.

Tirgotāju interešu pārstāvju organizācija ir aicinājusi britu premjeru Borisu Džonsonu atgriezties pie sarunu galda ar Eiropas Komisiju un panākt vienošanos par birokrātisko šķēršļu mazināšanu. Kā liecina mediji, valdība gan pagaidām nav reaģējusi uz tirgotāju sūdzībām un tās pārstāvis izdevumam "The Independent" atbildējis, ko kopumā kravu plūsma starp ES un Lielbritāniju nav kritusies. Tam nepiekrītu "Mazo uzņēmumu federācija", kura ziņoja par 70% uzņēmēju, kas aizvadītajās nedēļās ir saskārušies ar eksporta preču pārvadājumu aizkavēšanos. Organizācija ziņo, ka 4% uzņēmumu birokrātijas dēļ ir pārstājuši eksportēt uz ES.

Tomēr, kā norāda eksperti, ņemot vērā globālās pandēmijas plašo ietekmi, nav skaidrs, kādas būs ilgtermiņa "Brexit" sekas. Lielbritānijas Nacionālās statistikas birojs ziņoja, ka pērn globālās pandēmijas ietekmē valsts iekšzemes kopprodukts kritās par 9,9%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!