Foto: pid.gov.pl/
Džeims Šers ir viens no labākajiem Krievijas un Padomju Savienības ekspertiem Lielbritānijā. Viņš uzskata, ka meli ir kļuvuši par apzinātu pēdējā laika Krievijas ārpolikas sastāvdaļu. Jo vairāk melu, jo lielākas cerības, ka vismaz kādai daļai no tiem pretinieks var arī noticēt. Kā lielāko Rietumu kļūdu Šers min centienus Putinam piekāpties, ka tik viņu neizprovocētu. Tāpat Šērs brīdinājis Latviju, ka jāuzmanās no krievijas biznesa, svētdien vēsta TV3 raidījums “Nekā personīga”.

Eksperts uzskata, ka hibrīdtehnoloģijas nav nekāds pēdējā brīža Krievijas izgudrojums. Arī Padomju Savienība veica iebrukumus tikai pēc tam, kad valsts aģenti bija veikuši iepriekšējus destabilizējošus priekšdarbus. Zaļos vīriņus Šers Latvijā neprognozē, jo divreiz vienu un to pašu scenāriju Krievija nepielietošot. Tomēr, kā vēsta TV3, Šērs aicināja uzmanīties no Krievijas biznesa.

Kontroli pār Donbasa iedzīvotājiem Krievijas speciālie dienesti esot panākuši, izmantojot Krievijas bankas, kas izsniedza ukraiņiem aizdevumus. Latvijai sevišķi esot jāsargā sakaru sistēmas. Vēl pirms zaļo vīriņu izsēšanās Krievija esot atslēgusi Krimas militāros sakarus. Lai sazinātos ar Kijevu, pussalā palikušajiem armijniekiem esot bijis jāizmanto Krievijas mobilo sakaru operatori.

"Ja aģenti spēj iznīcināt visus jūsu specdienestu ierakstus vai sabojāt jūsu militārās vadības sistēmu vai sagraut valsts sakaru sistēmas vai izprovocēt vai vismaz radīt iespaidu par masu nemieriem, kas būtu labi izstrādāti zināmās aktivitātēs. Tas notiktu pirms vēl NATO padome sanāk. Tad mums ir lielas nepatikšanas. Līdz ar to kā minimums mums ir jāpilnveido savas brīdināšanas sistēmas nākotnes konfliktiem," vērtē Šērs.

Jau vēstīts, ka Ukrainas, Francijas, Vācijas un Krievijas līderi 12.februārī sarunās Minskā vienojās par karaspēka un smagās tehnikas atvilkšanu, kā arī par uguns pārtraukšanu Ukrainas austrumos, sākot no 14.februāra pusnakts.

Ignorējot pamiera vienošanos, Krievijas algotņi un karavīri uzbruka stratēģiski svarīgajai Debaļcevei un sāka savilkt spēkus pie Mariupoles

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!