Foto: AFP/Scanpix
Bulgārija, Eiropas Savienības nabadzīgākā valsts, ir pietuvojusies soli tuvāk, lai pievienotos eiro zonai, informē "euractiv.com".

Pēc eirozonas finanšu ministru tikšanās Briselē Eiropas Komisija un Eiropas Centrālā banka nāca klajā ar paziņojumu, ka novērtējums varētu tikt pabeigts apmēram gada laikā. "Eiropas Komisija atbalsta Bulgārijas centienus pievienoties eirozonai," preses konferencē teica Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis.

Citi eiro zonas locekļi papildināja, ka varētu sagaidīt, ka Eiropas Centrālā banka savu visaptverošo novērtējumu varētu veikt apmēram gada laikā.

Bulgārijas finanšu ministrs Vladislavs Goranovs gada sākumā jau teicis, ka Bulgārija ir izpildījusi visus nosacījumus, lai varētu pievienoties eiro zonai – tai ir viens no zemākajiem parāda līmeņiem Eiropas Savienībā, ir fiskālais pārpalikums, kā arī vadāma inflācija. Savukārt Bulgārijas premjerministrs Boiko Borisovs aprīlī izteica cerības, ka Bulgārija varētu ieiet divu gadu "uzgaidāmajā istabā", lai pievienotos eiro zonai gada laikā.

Eiropas Komisija noteica Bulgārijai papildu nosacījumus, vispirms tai būtu jāpievienojas Eiropas Savienības Banku savienībai un tad valūtu maiņas mehānismam ("Exchange Rate Mechanism" – ERM II), ko sauc arī par "eiro zonas uzgaidāmo telpu". Savukārt Bulgārijas nostāja paredzēja, ka tā vispirms iestāsies mehānismā un tad "nākamajā dienā" valsts iesniegtu savu pieteikumu Banku savienībai. Un kompromiss ir atrasts, Bulgārijai piesakoties gan uz Banku Savienību, gan valūtu maiņas mehānismu vienlaikus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!