Foto: Pixabay

"Bitcoin" cena pārtraukusi savu uzvaras gājienu, sarūkot par vairāk nekā 11% līdz 35,8 tūkstošiem dolāru, raksta "CNBC", savukārt otras lielākās kriptovalūtas "Ethereum" cena sarukusi par 15% līdz 1126,72 dolāriem.

Tādējādi kriptovalūtas tirgus zaudējis aptuveni 170 miljardus ASV dolāru, kopējai tirgus vērtībai sarūkot no 1,1 triljona līdz 959,53 miljardiem dolāru, liecina "Coinmarketcap" dati.

Kritums seko straujajam kriptovalūtu cenu pieaugumam, un liecina, ka daļa investoru varētu būt pārdevuši savas kriptovalūtas, lai saņemtu peļņu. 12 mēnešu laikā "Bitcoin" vērtība ir augusi par vairāk nekā 340%, un aizvadītajā nedēļā sasniedza vēsturiski augstāko līmeni, tuvojoties 42 000 dolāru.

"Mēs gaidījām šo korekciju, jo prognozējām, ka "Bitcoin" cenas pieaugums no 20 000 dolāru līdz 40 000 dolāru pēdējo četru nedēļu laikā radīs pārdošanas spiedienu," saka kriptovalūtu finanšu pakalpojumu kompānijas "Babel Finance" eksperts Saimons Čens, piebilstot, ka 40 000 dolāru atzīme varētu likt daļai investoru vēlēties slēgt pozīcijas, lai saņemtu peļņu.

"Bitcoin" cenas pieaugumu pēdējo nedēļu laikā veicinājuši vairāki faktori, tostarp, aktīvāka pirkšana no lielo institucionālo investoru puses. Savukārt "JPMorgan" salīdzinājis to ar digitālo zeltu, uzsverot, ka tā ir aizsardzība pret inflāciju. Bankas analītiķi prognozē, ka ilgtermiņā "Bitcoin" cena var sasniegt 146 tūkstošus dolāru, sacenšoties ar zeltu par alternatīvās valūtas titulu. Taču eksperti arī vienlaicīgi teikuši, ka kriptovalūtai, lai tā sasniegtu šo līmeni, jākļūst daudz mazāk svārstīgai. "Bitcoin" jau kopš pirmsākumiem ir ārkārtīgi svārstīgs.

Taču daži "Bitcoin" kritiķi pēdējā laika kāpumu jau nodēvējuši par burbuli.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!