Foto: AP/Scanpix/LETA
Eiropas Savienības (ES) noteiktais embargo un cenu griesti Krievijas naftas produktiem nebūs spēkā, ja šie naftas produkti būs ražoti no Krievijas jēlnaftas trešajās valstīs, liecina Eiropas Komisijas (EK) vietnē publicētā instrukcija.

Šajā dokumentā norādīts, ka cenu griesti arī netiks piemēroti gadījumos, ja Krievijas naftas produkti sajaukti ar citu valstu produktiem. Tādējādi jauktos naftas produktus būs iespējams pārdot bez cenu ierobežojumiem, un Eiropas piegādātāji varēs brīvi sniegt pakalpojumus attiecībā uz šo produktu apdrošināšanu un transportēšanu.

Iepriekš ASV Finanšu ministrija izdeva vispārējās licences, kas regulē ierobežojošus pasākumus pret Krievijas naftas sektoru saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā. Arī tās liecina, ka cenu griesti netiks noteikti naftai, kas ir būtiski pārstrādāta ārpus Krievijas.

Ar "būtisku pārstrādi" ASV Finanšu ministrija domā destilāciju, termiskās apstrādes metodes, katalītisko sašķelšanu, hidroapstrādi un citas energoresursu apstrādes metodes.

Tāpat ASV un to sabiedrotie cenu griestos neiekļaus naftas transportēšanas un apdrošināšanas pakalpojumu izmaksas.

Kā ziņots, svētdien spēkā stājās ES, G7 valstu un Austrālijas vienošanās par cenas griestiem Krievijas naftas produktiem, lai samazinātu Krievijas ienākumus, kas tai ļauj turpināt karu pret Ukrainu.

Cenas griestiem ir divi līmeņi - 100 dolāri par barelu dārgākiem naftas produktiem, tādiem kā dīzelis, un 45 dolāri par barelu zemākas kvalitātes produktiem, tādiem kā mazuts, pavēstīja amatpersonas.

Cenas griesti nozīmē, ka G7 valstis, ES un Austrālija sniegs tehniskus, brokeru un apdrošināšanas pakalpojumus, kas ir saistīti ar Krievijas naftas produktiem, tikai tādā gadījumā, ja tie iegādāti par cenu, kas nepārsniedz ierobežojumu noteikto līmeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!