Foto: Reuters/Scanpix

Flāmu nacionālisti pārmet Valonijas reģiona valdībai liekulību par Eiropas Savienības (ES) un Kanādas brīvās tirdzniecības līguma (CETA) bloķēšanu, vienlaikus veicot necaurredzamus ieroču darījumus ar Tuvajiem Austrumiem, vēsta medijs "Politico".

"Sociālistu partija labprātāk izvēlas pārdot ieročus Saūda Arābijai, nevis ābolus un persikus Kanādai," kritiku Beļģijas Valonijas reģionam un tā līderim Polam Maņetam, uzrunājot parlamentāriešus, pagājušajā nedēļā teica Flandrijas Ministru prezidents Gērts Buržuā.

Valonijas valdībai pieder 100% daļu uzņēmumā "FN Herstal", kas ir viens no pasaules vadošajiem ieroču ražotājiem. Uzņēmums piegādā ieročus arī ASV armijas vajadzībām.

Šis fakts rada iespējamu interešu konfliktu, jo Valonija izsniedz ieroču eksporta licences arī Tuvo Austrumu valstīm. Turklāt licences valstī tiek izsniegtas visai brīvi – pērn bloķēts tikai viens pieprasījums no 1369, bet 2014. gadā trīs no 1251 pieprasījuma. "Politico" lēš, ka šie skaitļi norāda uz ieroču tirdzniecības nozīmīgumu ekonomiski novājinātajā frankofonajā reģionā.

"Tas ir uzņēmums, kas maz informē par savām aktivitātēm. Ir pieejama ļoti maz informācija par darījumiem. Tas tiek pamatots ar sensitīvu informāciju par produktiem un valstīm, kam tie tiek piegādāti," skaidroja Flāmu miera institūta ieroču pētnieks Nils Dikē.

2009. gadā asu kritiku izpelnījās "FN Herstal" darījums ar tā laika Lībijas līderi Muamaru Kadafi. Pēc darījumiem ar Tuvo Austrumu valstīm Beļģijā ražotie ieroči nereti nonāk arī Sīrijas un Lībijas nemiernieku rokās, raksta "Politico".

Uzņēmuma darījumu necaurspīdīgumu pastiprina fakts, ka Valonijas valdības komisija, kura lemj par ieroču eksportu, sēdes notur aiz slēgtām durvīm.

Pērn "FN Herstal" un citi ražotāji saņēma licences par ieroču darījumiem 995 miljonu eiro vērtībā – divreiz vairāk nekā 2004. gadā. Vairāk nekā 60% saražotā tiek eksportēti uz Saūda Arābiju, lēš "Politico".

2014. gadā reģiona valdība apstiprināja 3,2 miljardus eiro vērtu ieroču darījumu ar Kanādu. Uzņēmums "Cockerill Maintenance & Ingenierie" pie Kanādas armijas automašīnām piestiprināja ložmetējus. Vēlāk šīs automašīnas tika izmantotas Saūda Arābijā.

Vēstīts, ka Valonijas reģiona līderis Maņets joprojām atsakās parakstīt CETA, tādā veidā bloķējot septiņus gadus ilgušās sarunas par tirdzniecību starp Eiropu un Kanādu.

ES ir brīdinājusi, ka, Beļģijai nespējot izlemt par atbalstu CETA, tiks atcelts ceturtdien paredzētais ES un Kanādas samits, kurā bija paredzēts parakstīt līgumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!