Foto: DELFI
Šī gada nogalē Šveicē ir ieplānots referendums, kurā Alpu zemes iemītniekiem būs iespēja izlemt, vai valstī ar likumu tiks noteikti korporatīvo uzņēmēju algu griesti, vēsta "Wall Street Journal".

Šveices Sociālistu partijas jaunatnes nodaļa „Jaunie sociālisti” savākuši vairāk nekā 100 000 iedzīvotāju parakstus, lai šādu referendumu rīkotu. Iniciatīvas mērķis ir panākt, lai jebkura privāta uzņēmuma strādājošā alga nevarētu būt 12 reizes augstākā, nekā viszemāk apmaksātā darbinieka alga tajā pašā uzņēmumā.

Tā sauktā 1 pret 12 godīgās samaksas iniciatīva esot organizēta, jo nevienam uzņēmuma vadītājam un līderim nevajadzētu mēnesī saņemt vairāk, nekā tā paša uzņēmuma strādājošajām viena gada laikā, uzskata sociālistu kustības pārstāvji.

Šveices federālā padomē gan rekomendējusi valsts parlamentu, lai tā aicina valsts iedzīvotājus šādā balsojumā būt pret jauno iniciatīvu. Tomēr par neveiksmi vislabāk atalgotājiem uzņēmumu vadītājiem un līderiem, pēdējie sociālo aptauju dati liecina, ka 49,5 % iedzīvotāju šādu iniciatīvu atbalsta, 40,5 %ir pret, bet vēl 10% nav izlēmuši, kā rīkotos referendumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!