Foto: Reuters/Scanpix

Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs piektdien demonstrāciju laikā Atēnās atkārtoti aicinājis grieķus teikt skaidru "Nē" svētdien gaidāmajā referendumā par starptautisko kreditoru priekšlikumiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Ciprs uzstājies Atēnu centra laukumā desmitiem tūkstošu atbalstītāju priekšā, un viņu sagaidīja ar ovācijām. Premjers paziņojis, ka referendumā atbilde "Nē" nozīmēs balsojumu pret bailēm, tāpēc aicinājis sanākušos cilvēkus "pateikt nē ultimātam un visiem tiem, kas jūs iebiedē".

Pēc Cipra vārdiem, "Nē" referendumā nozīmēs izvēli par labu "cienīgai dzīvei Eiropā". "Taisnīgums ir mūsu spēks. Taisnīgums ir mūsu pusē," viņš teicis.

Jau ziņots, ka Atēnās piektdienas vakarā ielās izgājuši tūkstošiem cilvēku, lai demonstrācijās paustu atbalstu Grieķijas valdībai un premjera aicinājumam referendumā noraidīt starptautisko kreditoru priekšlikumus vai gluži otrādi - tos atbalstītu.


Saskaņā ar policijas aplēsēm aptuveni 25 000 cilvēku sapulcējušies "Nē" demonstrācijā pie parlamenta ēkas, kur domājams vēlāk ar runu uzstāsies premjerministrs Aleksis Ciprs, kurš aicinājis velētājus referendumā noraidīt kreditoru priekšlikumus.

Savukārt kreditoru priekšlikumu atbalstītāju demonstrācijā nepilnus 800 metrus tālāk sapulcējušies aptuveni 20 000 cilvēku, liecina policijas aplēses.

Jau vēstīts, ka eirozonas valstu finanšu ministri nolēma, ka neapspriedīs iespējas piešķirt jaunu aizdevumu Grieķijai, kamēr nebūs zināms svētdien paredzētā referenduma rezultāts.

Eiro zonas valstu finanšu ministri 27.jūnijā nolēma nepagarināt Grieķijas starptautiskā aizdevuma programmu pēc tās pašreizējā beigu termiņa 30.jūnija, reaģējot uz Grieķijas valdības lēmumu 5.jūlijā rīkot referendumu par kreditoru priekšlikumiem šīs programmas pagarināšanai.

Balsojuma "nē" gadījumā Grieķijas valdība varētu arī atkāpties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!