Foto: AP/Scanpix
Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs paziņojis, ka nākamajā nedēļā tiks panākta vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem, pēc kuras tiks atvērtas valsts bankas.

"Mums būs vienošanās [ar kreditoriem] 48 stundu laikā pēc referenduma. Bankas atversies, kad būs [panākta] vienošanās," intervijā vietējam televīzijas kanālam teicis Ciprs.

Pēc premjera vārdiem, viņš esot gatavs kompromisiem.

"Esmu gatavs piekāpties tik tālu, lai būtu dzīvotspējīgs lēmums. Ja vienošanās nenodrošinās nepieciešamību pēc finansējuma un tās nebūs, tad mēs nevienosimies. Mēs esam nonākuši pie pārrunu noslēguma, un tās nostiprinās grieķu tauta," viņš sacījis.

"Ja referendumā nobalsos "par", tad mums būs nedzīvotspējīga vienošanās. Es cienīšu jebkādu rezultātu un sākšu nepieciešamos procesus," norādījis premjers.

Ciprs paziņojis, ka Grieķija nestāda par mērķi iziet no eirozonas, "Tas, ko mēs darām, ir maza revolūcija," viņš atzīmējis.

Jau vēstīts, ka eirozonas valstu finanšu ministri telekonferencē trešdienas vakarā nolēma, ka neapspriedīs iespējas piešķirt jaunu aizdevumu Grieķijai, kamēr nebūs zināms svētdien paredzētā referenduma rezultāts.

Eiro zonas valstu finanšu ministri 27.jūnijā nolēma nepagarināt Grieķijas starptautiskā aizdevuma programmu pēc tās pašreizējā beigu termiņa 30.jūnija, reaģējot uz Grieķijas valdības lēmumu 5.jūlijā rīkot referendumu par kreditoru priekšlikumiem šīs programmas pagarināšanai.

Balsojuma "nē" gadījumā Grieķijas valdība varētu arī atkāpties.

Ja Grieķija kļūs maksātnespējīga, tiek pieļauta iespēja, ka tai būs jāatstāj eiro zona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!