Foto: Pexels.com, Laura Tancredi
Ierobežotā kvalitatīva piedāvājuma dēļ starp investoriem ir sacensība par augstākās klases biroju aktīviem lielākajās pilsētās, secināts nekustamā īpašuma konsultāciju kompānijas "Colliers" veiktajā investoru aptaujā "Global Investor Outlook 2022".

Aptaujā secināts, ka 67% EMEA (Eiropa, Tuvie Austrumi un Āfrika) investoru un 60% pasaules investoru kā galveno stratēģiju izvēlējušies kvalitatīvus biroja īpašumus lielākajos tirgos. Eiropas pilsētas, piemēram, Londona, Parīze, Berlīne un Minhene, ir saglabājušas savu pievilcību un nākamgad būs ļoti pieprasītas.

Biroju pievilcība izriet ne tikai no apziņas, ka pieprasījums pēc šādiem īpašumiem ir uz palikšanu, jo īpaši pilsētās ar spēcīgu transporta infrastruktūru un augstu dzīves komforta līmeni, bet tie ir pievilcīgi arī no ērtā liela kapitāla izvietošanas viedokļa, skaidrots pētījumā.

Pieaugošās būvniecības izmaksas, ko 81% investoru uzskata par sāpīgu jautājumu, kas ierobežo jaunu ēku celtniecību, renovācijas un modernizācijas projektus, pastiprina sacensību par kodolu, un investori uzskata, ka krasā nelīdzsvarotība starp pieprasījumu un piedāvājumu izraisīs biroja vērtību pieaugumu par 10 un vairāk procentiem nākamo 12 mēnešu laikā.

"Colliers" investīciju vadītāja Baltijā Anžela Koļesņikova skaidro, ka Baltijas tirgū nekustamo īpašumu pieejamība joprojām ir viena no galvenajām problēmām, jo īpaši tāpēc, ka lielākā daļa investoru šobrīd ir noskaņoti pirkt. Šā gada pirmajos trijos ceturkšņos Baltijas investīciju apjoms jau pārsniedza viena miljarda eiro slieksni, kas iepriekš tika sasniegts gada laikā.

Koļesņikova piebilst, ka, līdzīgi kopējām tendencēm, arī Baltijā ir pieaugusi investoru interese par industriālo un dzīvojamo objektu sektoru, savukārt lielākie investīciju apjomi joprojām nāk no mazumtirdzniecības un biroju sektoriem.

Šā gada pārskatā redzams, ka ESG (vides, sociālās, pārvaldības) apsvērumi ir nozīmīgi un vairāk nekā 70% savās stratēģijās integrē vides faktorus. Šī vēlme ieguldīt ar konkrēto mērķi ir līdzeklis, lai nodrošinātu savu aktīvu drošību nākotnē un reaģētu uz ieinteresēto personu un sabiedrības spiedienu saistībā ar klimata krīzi, konstatēts investoru aptaujā.

Pandēmija dažiem nekustamajiem īpašumiem pastiprināja iepriekšējos un radīja jaunus riskus, norāda "Colliers". Investori meklē citus veidus, kā nodrošināt savu portfeļu noturību un diversifikāciju, pētot specializētus aktīvus, piemēram, datu centrus, dzīvības zinātnes iekārtas, pieejamus un studentu mājokļus, kas gūst labumu no to ciešās saiknes ar demogrāfiskajām un sociālajām tendencēm.

Trīs populārākie aktīvi joprojām ir rūpniecība un loģistika, un 69% respondentu, visticamāk, ieguldīs šajā īpašumā 2022.gadā. Tiem seko vēlme ieguldīt birojos (57%) un daudzdzīvokļu īpašumu objektos (40%).

Eiropas viesnīcu sektors atkal ir investoru redzeslokā, pateicoties ceļojumu un tūrisma atdzimšanai. Taču darbaspēka trūkums apgrūtināja dažu viesnīcu darbības atjaunošanu. Viesnīcu pārveidošana joprojām ir tendence, kas piesaista spēlētājus, kuri meklē objektus ar pievienoto vērtību, skaidro "Colliers".

Investori prognozē cenu pieaugumu luksusa mazumtirdzniecības un ikdienas preču tirdzniecības vietās. Tradicionālie iepirkšanās centri, visticamāk, piedzīvos pārejas periodu, un universālveikalu pārveidošana būs potenciāls pārmaiņu priekšvēstnesis tuvākā un vidējā termiņa tendencēm, prognozēts "Colliers" aptaujā.

Alternatīvie segmenti, kas Eiropā piesaista vislielāko uzmanību, ir zinātnes par dzīvību, studentu mājokļi, mājokļi par pieņemamu cenu, kā arī datu centri. Dabas zinātnes ("Life science") tirgus Eiropā atpaliek no ASV, un datu centru tirgus ir mazāk nobriedis salīdzinājumā ar Āziju, kas var apgrūtināt ienākumus nesošu aktīvu nodrošināšanu pietiekamā apjomā.

Iekārotākās biroja atrašanās vietas ir Londona (45%), Parīze (30%), Berlīne (30%), Minhene (30%). Investori skatās uz birojiem kā uz potenciālu jomu, kur viņi var redzēt lielāku atdevi salīdzinājumā ar tirgu.

Aptauja liecina, ka daudzdzīvokļu īpašumi kļūst arvien pievilcīgāki, īpaši investoru vidū Ziemeļvalstīs un Dienvideiropā. Tradicionālie māju īpašnieku tirgi, piemēram, Polija, izraisa ievērojamu interesi, jo sociālās un ekonomiskās tendences liecina, ka arvien vairāk cilvēku vēlas īrēt dzīvokļus.

"Colliers" ikgadējā globālā īpašuma investoru pārskata otrais izdevums ir balstīts uz vairāk nekā 300 investoru aptauju visā pasaulē un padziļinātām intervijām ar "Colliers" reģionālo kapitāla tirgu līderiem. Pārskatā ietvertie secinājumi ir balstīti uz aptaujāto investoru un tirgus ekspertu viedokļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!