Foto: Reuters/Scanpix

Daļa Eiropas Savienības (ES) eirozonas dalībvalstu līderu ir skeptiski par Grieķijas premjerministra Alekša Cipra vēstuli, kurā viņš pauž piekrišanu teju visiem kreditoru piedāvātajiem nosacījumiem.

Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šeible aģentūrai "Reuters" paziņojis, ka Cipra vēstule ir pienākusi par vēlu, turklāt tās esamība vēl neizskaidro Grieķijas turpmāko likteni. Viņš atzīmējis, ka pašlaik nav nekāda pamata nopietnām sarunām ar Grieķiju.

Vācijas kanclere Angela Merkele sacījusi, ka nav pamata veikt pārrunas ar Grieķiju pirms referenduma, vienlaikus atzinot, ka "durvis Grieķijai vienmēr ir vaļā".

Savukārt Slovākijas finanšu ministrs Peters Kažimirs norādījis, ka gadījumā, ja Grieķijas iedzīvotāji svētdien gaidāmajā referendumā nobalsos pret kreditoru priekšlikumiem, tad "Grieķijas bankas, iespējams, nekad vairs netiks atvērtas ar eiro kā galveno valsts valūtu".

Tikmēr analītiķi turpina uzskatīt, ka gaidāmajā referendumā grieķi nobalsos "par" kreditoru atbalsta programmu, ņemot vērā premjera Cipra vēstuli ES līderiem, kurā viņš piekritis teju visiem pagājušā nedēļā paustajiem kreditoru priekšlikumiem.

Tiek izskatīta arī iespēja, ka Ciprs varētu atcelt 5. jūlijā gaidāmo referendumu, taču avots Grieķijas valdībā "Reuters" atklājis, ka šāds scenārijs tomēr ir apšaubāms.

Ziņots, ka trešdien īpašā, divu lappušu garajā vēstulē Eiropas Komisijai, Eiropas Centrālajai bankai un Starptautiskajam Valūtas fondam Ciprs raksta, ka ir gatavs pieņemt visas reformas, kas skar nodokļu sistēmu. Dažos jautājumos Ciprs piedāvā nelielas izmaiņas, aizstāvot 30% lielo nodokļu atlaidi grieķu salām, kuru lielākā daļa atrodas lielos attālumos un grūti piekļūstamās vietās. Šis punkts, kā norāda vairāki ārvalstu mediji, ir strīdīgākais nosacījums, par kuru iestājas Grieķijas premjers

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!