Foto: "WindEurope"/ Bickley

Dānijas uzņēmums "Ørsted" un Igaunijas energokompānija "Eesti Energia" aprīļa beigās paziņoja par pirmā atkrastes vēja parka izveidi Rīgas jūras līcī līdz 2030. gadam. Turklāt pagājušā gada rudenī Latvijas un Igaunijas valdības parakstīja saprašanās memorandu par atkrastes vēja enerģijas parka kopprojektu. Sarunā ar "Delfi Bizness" Eiropas vēja enerģijas asociācijas "WindEurope" vadītājs Džailzs Diksons (Giles Dickson) pirms dalības "WindWorks. Powering Latvia's energy future" konferencē atklāja iemeslus, kāpēc Eiropas Savienībai starptautiski enerģētikas projekti šķiet ļoti pievilcīgi. Tāpat intervijā minēti piemēri no vairākām valstīm, kā vēja parku attīstītāji ieinteresē projektos vietējos iedzīvotājus. Latvijā pašlaik šādas iespējas vēja parku apkārtnes iedzīvotājiem nav pieejamas.

Kā vēja parku attīstītājiem būtu jāvēršas pie vietējiem iedzīvotājiem, kas jāpiedāvā? Šobrīd Latvijā daudzi iedzīvotāji, kuru novados ir iecerēti vēja parku projekti, neredz konkrētu guvumu no tiem un ir skeptiski noskaņoti pret tiem.

Lielā daļā Eiropas valstu vēja parki maksā nodokļus tieši vietējām pašvaldībām, tie var būt dažādu veidu nodokļi, bet svarīgi, ka tie novirzīti tieši pašvaldībām. Piemēram, Spānijā tie ir 5 eiro/MWh par visu saražoto elektrību, kompānijas kopējie ieņēmumi savukārt ir ap 40–50 eiro/MWh. Papildus tam daudzas vēja parku kompānijas veic tiešus maksājumus vietējiem iedzīvotājiem, kas neiet caur pašvaldībām. Dānijā tā šobrīd ir obligāta prasība un visi, kas dzīvo noteiktā attālumā no vēja parka, saņem tiešmaksājumus. Arī citas valstis raugās uz šo modeli.

Vēl viens variants ir dot pilsoņiem iespēju vēja parka projektā piedalīties finansiāli – iegādāties daļas, darboties pēc kooperatīva principa u. c. Piemēram, Beļģijā ir uzņēmums, kas ļauj atbalstīt vēja parkus caur kooperatīvu, tādā veidā vietējie iedzīvotāji ne tikai var iegādāties daļas vēja parkā, bet arī izmantot tā saražoto atjaunīgo elektrību par zemāku cenu, nekā to iespējams nopirkt mazumtirdzniecībā. Ir daudz un dažādi modeļi, kas tiek pielietoti valstīs.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!