Foto: EPA/LETA



Davosā, Šveicē, jau 44. reizi vēsturē norisinājies ikgadējais Pasaules Ekonomikas forums, kurā tradicionāli piedalās daudzi pasaules līderi – augstākā ranga amatpersonas, pasaules bagātākie miljardieri un Nobela prēmijas laureāti.

Starp ekonomikas foruma zināmākajiem viesiem minams Pasaules Bankas prezidents, korejiešu izcelsmes amerikānis Džimjons Kims, Bils Geits, Lielbritānijas premjers Deivids Kamerons, "Goldmen Sachs" vadītājs Loids Blankfeins, Japānas premjers Šinzo Abe, Brazīlijas prezidente Dilma Rosefa, Izraēlas premjers Benjamins Netanjahu u.c.

Piedāvājam portāla apmeklētājiem dažas no Davosas ekonomikas forumā gūtajam atziņām, kuras šobrīd ir aktuālas, runājot par globālo ekonomiku.

Šveices baņķieris: Eiropa no krīzes nav atveseļojusies


Foto: AP/Scanpix

Šveices bankas UBS vadītājs Aksels Vēbers Davosā klāstīja savas pārdomas, ka ir tikai cilvēka dabā cerēt, ka krīze ir beigusies un skatīties uz šī brīža Eiropas ekonomiku no gaišās puses. Taču viss neesot tik labi kā vairums Eiropas valstu valdību domājot. "Valstīm konsekventi jāturpina fiskālās stimulācijas atbalsta pasākumi, tirdzniecība un inovācija," izmantojot šos rīkus, tikai tad Eiropa varētu uzlabot savu ekonomikas stāvokli, un nebūt tik daudz makroekonomikas rādītājos iepalikusi no Ķīnas un ASV.

Vēbers uzskata, ka krīzes laikā ievērojama tirgus daļa zaudēta Ķīnai un ASV, kas tagad Eiropai esot jāatspēlē atpakaļ.

Eiropas lielākās bankas vadītājs: tirgus ir kļuvis drošāks


Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānijas un arī visas Eiropas lielākās bankas HSBC vadītājs Duglass Flints Davosā noradīja, ka šobrīd Eiropas tirgus viennozīmīgi esot kļuvis drošāks par to, kāds bijis piedzīvots krīzes laikā.

 "Būtu ļoti pārsteidzoši, ja pēc ilgās sešu gadu krīzes [tirgus] sistēma nebūtu labāka un drošāka, nekā tā bija pirms krīzes," minēja Flints.

Flints arī uzskata, ka, kopš 2008. gada "Lehman Brothers" bankrota, daudzas lielās finanšu institūcijas ir guvušas rūgtu pieredzi, kas tagad tās padara pieredzes bagātākas.

Kamerons: Eiropai jāatgūst darbavietas no 'lētajām ekonomikām'


Foto: Reuters/Scanpix

  

Lielbritānijas Konservatīvās partijas biedrs un valsts premjerministrs Deivids Kamerons foruma laikā norādīja, ka Eiropai ir jāatgūst darbavietas, ko tā krīzes laikā zaudējusi "lētajām ekonomikām", piemēram, Ķīnai un Indijai.

Eiropa to varot panākt, reformējot tās piekopto ekonomikas praksi, piemēram, enerģētikā - esot jāsamazina energocenas, lai Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis kļūtu pievilcīgākas ārvalstu investoriem.

Geitss: pēc 20 gadiem vairs nebūs nabadzīgu valstu


Foto: Reuters/Scanpix

Viens no pasaulē bagātākajiem cilvēkiem Bils Geitss  Davosas foruma laikā paredzējis, ka 2035. gadā lielākajā daļā nabadzīgāko pasaules valstu ienākumi uz vienu cilvēku pārsniegs pašreizējos Ķīnas rādītājus.

Pēc Pasaules bankas datiem 2012. gadā Ķīnas nacionālais kopienākums uz vienu cilvēku bija 9040 dolāru.

Miljardieris arī norādījis, ka pēdējos 20 gados pasaulē nozīmīgi uzlabojusies cīņa ar nabadzību, kas turpināsies arī nākotnē. "Fakti ir optimistu pusē," izteicies Geitss.

Geitss arī uzsvēris, ka ir jāatbrīvojas no aizspriedumiem, kas traucē cīņā ar pasaules nabadzību. Pēc Geitsa domām, pie tiem pieder pārliecība, ka nabadzīgās valstis ir nolemtas tādas būt, ka starptautiskā palīdzība tiek izmantota neefektīvi, kā arī uzskats, ka cilvēku dzīvību glābšana novedīs pie pārapdzīvotības. Miljardieris uzskata, ka galvenā uzmanība ir jāpievērš veselības aprūpei un ar reformu un investīciju palīdzību 20 gadu laikā nabadzīgākajās pasaules valstīs var sasniegt bērnu mirstības rādītājus, kādi bija pagājušā gadsimta 80. gados ASV vai Lielbritānijā. Ja cilvēki zinās, ka viņu bērni izdzīvos, ģimenēs varēs plānot mazāk pēcnācēju, uzskata Geitss.


Marisa Meijere: nozares izaicinājums - jāatjauno uzticība personu datu drošībai


Foto: Reuters/Scanpix

Viena no slavenākajām informācijas tehnoloģiju uzņēmumu dāmām pasaulē, "Yahoo" izpilddirektore Marisa Meijere Davosā daudz uzmanības veltīja ASV spiegošanas tematam.

"Barakam Obamam ir jāpārskata pašiem savas administrācijas darba caurskatāmība, tā ir jāuzlabo. Cilvēki vairs nezina, vai viņu dati ir drošībā, un viens no mūsu uzdevumiem ir atjaunot uzticību," norādīja Meijere, piebilstot, ka šī problēma nav tikai ASV, bet arī globālā mērogā. Informāciju tehnoloģiju nozarei tieši uzticības atjaunošana būs viens no lielākajiem izaicinājumiem 2014.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!