Foto: Publicitātes attēli

Loģistikas uzņēmums "DB Schenker" sadarbībā ar "Lufthansa" aprīlī uzsācis regulārus iknedēļas reisus starp Frankfurti un Šanhaju, izmantojot ilgtspējīgu, oglekļa neitrālu aviācijas degvielu, informē uzņēmumu pārstāvji.

Kā norāda SIA "Schenker" valdes locekle Evija Sedola, "Schenker" ir pirmā loģistikas grupa, kas piedāvā CO2 neitrāla gaisa transporta iespēju.

"Oglekļa neitrālie reisi starp Frankfurti un Šanhaju nedēļā ietaupīs 174 tonnas fosilā kurināmā," atzīmē Sedola.

"Lai gan uzņēmumiem šis pakalpojums ir dārgāks, arvien vairāk klientu cenšas samazināt savu ekoloģiskās pēdas nospiedumu, padarīt piegādes ķēdes ilgtspējīgas un panākt klimata neitralitāti. Tuvākajā nākotnē arī Baltijas klientiem būs pieejams oglekļa neitrāls gaisa transports," papildina Sedola.

Pēc Sedolas teiktā, aviācijas nozare ir piekritusi līdz 2050. gadam uz pusi samazināt CO2 emisijas. "Tā kā gaisa kuģi tehnisku iemeslu dēļ tuvākajā nākotnē nevarēs izmantot alternatīvas degvielas, piemēram, ūdeņradi vai elektrību, ilgtspējīga aviācijas degviela pašlaik ir vienīgais pieejamais veids, kā virzīties uz mērķi. Šī degviela, kas ķīmiski ir līdzīga fosilajam kurināmajam, tiek ražota no izmantotās pārtikas eļļas, biomasas," skaidro Sedola.

"Kaut arī ilgtspējīga degviela šobrīd ir dārgāka un tās pieejamība ir ierobežota, tā ir saderīga ar esošo infrastruktūru un lidmašīnām. Ilgtspējīgā degvielā var būt līdz 80% mazāk siltumnīcefekta gāzu, pārējo daļu kompensē, piemēram, atmosfēras oglekļa dioksīda uztveršana un uzglabāšana augos, kas kultivēti degvielas ražošanai un mežu atjaunošanai. Tas nodrošina, ka CO2 neitrāli lidojumi atmosfērā neizlaiž jaunas siltumnīcefekta gāzes," norāda Sedola, paužot cerību, ka arī citi loģistikas un aviācijas uzņēmumi sekos šim piemēram.

Pasaulē pirmo CO2 neitrālu kravas aviopārvadājumu "Lufthansa" un "DB Schenker" veica 2020. gada novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!