Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievija, ieviešot pret Eiropas Savienību (ES) iespaidīgo tirdzniecības embargo, Baltijas valstu vietējo pārtikas ražotāju prātos radījusi nopietnas bažas, kā savus uzņēmumus spēt noturēt virs ūdens. Portāls "Delfi" nolēma noskaidrot, cik slikta patiesībā ir situācija, un vai tā ir taisnība, ka Krievijas veikalos jau tagad vairs nevar atrast Baltijā ražotos produktus.

Lūdzām saviem draugiem, radiem un paziņām no Krievijas informēt, kā viņu pilsētu tuvumā izskatās vietējo veikalu plaukti, un vai tajos vēl manāmi produkti no Lietuvas, Latvijas un Igaunijas.

Maskava

Foto: DELFI

Maskavā šobrīd nav manāma liela problēma ar Baltijas valstu produktu trūkumu, liecina portāla "Delfi" aculiecinieki. Iespējams, vēl vienkārši veikalos saglabājušās jau iepirktās rezerves.

Pirmajā pārbaudītajā veikalā - "Северное Чертаново" - no Baltijā ražotajiem produktiem palikušas bija tikai Latvijas šprotes, turklāt tikai nelielā apjomā. Otrajā veikalā - "Отрадное", kur viesojās "Delfi" aculiecinieki, atrodami gan Lietuvā ražotie  sieri "Rokiskio Suris" un "Сваля", tāpat veikala plauktos brīvi sastopams arī "Pieno Zvaigzdes" biezpiens un Latvijas uzņēmuma "Brīvais vilnis" šprotes.

Kādā no Ostankinas rajona lielveikaliem ātri atrodamas arī "Laimas" konfektes un "Aldara" alus. Tāpat "Roundabout" un "Auchan" veikalu ķēdēs aizvien brīvi nopērkami Baltijas valstu piena produkti, taču, kā stāsta aculiecinieks, piedāvātais produkcijas apjoms krietni sarucis. 

Dažos veikalos, bet jau krietni retāk, joprojām esot atrodami arī "Food Uninon" saldējumi, kā arī tomātu mērces un cepamās eļļas, kuru etiķetes vēsta par Latviju kā ražošanas valsti.

Sanktpēterburga


Foto: DELFI

Visos Sanktpēterburgas veikalos, kur paspēja paviesoties "Delfi" aculiecinieki, joprojām nopērkami produkti no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Tiesa, veikalā "Озерки", līdzīgi kā citos veikalos, piena produkcija nopērkama par pamatīgām dempinga cenām.

Dibenko metro stacijas veikalā atrodams teju neticami plašs Baltijā ražoto produktu klāsts - Latvijas un Lietuvas šprotes, skumbrijas filejā, siļķes, desas, biezpiens, dažādi saldie sieriņi, -  arī "Kārums" ražotie, tāpat pamanām krējums "Baltais" un vēl vairāki citi ēdieni.

Uzrunātie Sanktpēterburgas iedzīvotāji norāda, ka tikai pēdējās dienās esot jūtama ažiotāža par iespējamo produktu trūkumu. Jau tagad varot just, kā no plauktiem ātrāk nekā ierasts pazūd atsevišķi  produkti no Somijas.

Kaļiņingrada


Foto: LETA

Eiropas Savienībā (ES) ražotie produkti, kā tas labi redzams arī fotogrāfijās, Kaļiņingradā pēc Krievijas noteiktā embargo nav gājuši mazumā. Veikalos viegli atrast gan "Kāruma" sieriņus, gan dažādus Lietuvas piena produktus.

Tiesa, Lietuvas produktiem izteikti noteiktas dempinga cenas. Tirdzniecības plauktos aizvien labi pārstāvēti arī ražotāji no Polijas un Vācijas. 

Pleskava

Foto: AFP/Scanpix

Pleskavas veikalā "Imperial" (līdzinās Latvijā zināmajam zīmolam "Sky"), plauktos manāmi nocenoti  Lietuvas piena produkti, viegli atrodami arī "Kārums" ražotie sieriņi un jogurti.

Kā raksta aculiecinieks: ""Imperial" plaukti ir pilni ar latviešu un lietuviešu brētliņām."

Veļikije Luki


Foto: LETA

Pagaidām arī šajā pilsētā tukši veikalu plaukti nav novēroti, lai gan aizliegums ievest preces no Baltijas valstīm sācies jau teju pirms nedēļas. 

"Aizvien turpinām pasūtīt Rīgas šprotes, ņemot vērā, ka sankcijas tām ir gājušas secen. Kopumā jau neko daudz no Baltija valstīm nepārdodam - kādus sierus, jogurtus. Lielākā tirdzniecības daļā tāpat aiziet uz Maskavu un Sanktpēterburgu," portālam "Delfi" norāda kāds no vietējiem tirgotājiem. 

Jekaterinburga

Foto: LETA

Jekaterinburgā  arī pirms sankciju ieviešanas no Baltijas valstīs ražotās produkcijas veikalu plauktos pamanāmas bijušas tikai šprotes. Tā kā šprotes nav sankciju sarakstā, tad Jekaterinburgas pircēji dižas izmaiņas veikalos nav pamanījuši, norāda uzrunātie aculiecinieki. 

Kurska

Foto: DELFI

Nedēļas sākumā no Kurskas veikalu plauktiem manāmi pazudis Lietuvā ražotais  siers "Сваля", kā arī Somijas "Valio" produkti. Šprotes gan, tāpat kā citās Krievijas pilsētās, atrodams cik uziet. 

Astrahaņa un Voroņeža


Foto: DELFI

Arī Astrahaņā un Voroņežā nekādas dižās izmaiņas veikalu plauktos nav manītas, joprojām nopērkami Polijas, Nīderlandes, Somijas, Vācijas un Baltijas valstu produkti. Šķietami, ka cilvēki nav pat pamanījuši kādu sankciju radīto ažiotāžu par iespējamo pārtikas preču deficītu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!