Foto: DELFI
Grieķijas pilsoņi svētdien notikušajā referendumā izvēlējušies balsot "pret" valdības un starptautisko aizdevēju vienošanos. Tie grieķi, kuri balsoja "par", tagad jūtas vīlušies un piemānīti. Taču daži neuztraucas, jo referenduma ideju no sākta gala uzskatījuši vienkārši par šovu.

Inženieris Leonīds juties piemānīts un uzskata, ka premjeram Aleksim Cipram nebija tiesību nemaz referendumu rīkot. "[Parlamenta] vēlēšanās  pats balsoju par Cipru, bet es balsoju par labākiem risinājumiem nevis referendumu. Viņam nemaz nebija tiesību tādu uzsākt," portālam "Delfi" Atēnās stāsta Leonīds.  

"Viņš mūs apmānīja. Turklāt Ciprs referendumu rīkoja pēc tam, kad Eiropa aizvēra mūsu bankas. To aizvēršana bija legāla, Ciprs to zināja. Viņš ļāva mums mirt badā un pēc tam sāka vainot sliktos eiropiešus," dusmojas Leonīds.

Savukārt nelielās Atēnu "Solomou hotel" viesnīcas līdzīpašnieks Janis uzskata, ka  viss referendums bijis viens vienīgs šovs.

Foto: DELFI

"Kas tagad mainīsies? Nekas. Ja būtu uzvarējis "par" balsojums - nekas nemainītos, tagad uzvarēja "pret" balsojums, bet tāpat nekas nemainīsies. Jāmainās ir pašiem grieķiem," stāsta Janis.

Tikmēr Atēnu ielās sastaptais Georgs formāli aizvien esot koalīcijas partijas "Syriza" biedrs, taču, redzot referenduma farsu, zaudējis uzticību premjeram.

"Daudzi no tiem, kuri viņam ticēja - arī partijā, - vairs netic. Tas tāpēc, ka veids, kā referendums tika rīkots, līdz galam nebija godīgs. No otras puses, tas bija atgādinājums, ka Eiropā aizvien eksistē īsta demokrātija," rezumē Georgs. 

Foto: DELFI

Jau vēstīts, ka naktī uz pirmdienu “pret” balsojuma nometnes pārstāvji uzrīkoja pamatīgas svinības. Kā sarunā ar “Delfi” atzina Danis, Grieķija parādījusi raksturu, nobalsojot "pret" aizdevēju prasībām. Vienlaikus viņš atzsīt, ka labi apzinās, ka parādi ir jāatmaksā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!