Foto: Shutterstock

Eiropas Parlaments (EP) trešdien apstiprināja vienošanos par 2019. gada Eiropas Savienības (ES) budžetu, kurā akcents likts uz izglītību un citiem pasākumiem, ar kuriem deputāti cer veicināt ES bloka izaugsmi un sekmēt darbavietu veidošanos, portāls "Delfi" uzzināja EP Strasbūrā.

Par budžetu balsoja 451 deputāts, pret to bija 142 deputāti, bet balsojumā atturējās 78 EP deputāti.

Nākamā gada saistību apropriāciju apjoms ir noteikts 165,8 miljardu eiro apmērā, turpretim kopējās maksājumu apropriācijas lēšamas 148,2 miljardu eiro apmērā.

Salīdzinot ar Eiropas Komisijas (EK) piedāvāto budžeta projektu, EP deputāti izcīnījuši par 688,5 miljoniem vairāk līdzekļu izglītības un nodarbinātības jautājumu risināšanai, tostarp: ''Erasmus+'' programmai, Jaunatnes nodarbinātības iniciatīvai, pētniecības programmai ''Apvārsnis 2020'', kā arī mazo un vidējo uzņēmumu atbalsta programmai COSME.

Savukārt migrācijas jautājumu risināšanai EP deputāti izcīnīja par 171 miljonu eiro vairāk nekā tika piedāvāts budžeta projektā.

"Mēs esam raduši atbildes uz galvenajām prioritātēm. Pētniecībai mēs spējām rast papildu 150 miljonus eiro, kas ir gandrīz par 11% vairāk nekā 2018. gadā, lai tādējādi gatavotos Eiropas nākotnei," debatēs pirms balsojuma teica EP budžeta komitejas vadītājs Žans Artis (ALDE, Francija), "tā, es ceru, ir Eiropas uzvara."

Aptuveni 94% no ES budžeta paredzēts jautājumiem, kas saistīti ar pilsoņiem, reģioniem, pilsētām, lauksaimniekiem un uzņēmējdarbībai, savukārt ES administratīvās izmaksas lēšamas aptuveni 6% apmērā no kopējā budžeta.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka EP sesijā oktobra beigās deputāti apstiprināja savu nostāju par 2019. gada budžetu sarunās ar ES dalībvalstu ministriem, tādējādi sākot trīs nedēļas ilgo "samierināšanas procedūru", kuras laikā bija jāpanāk vienošanās par nākamā gada budžetu.

ES padome un EP vienošanos par budžetu panāca 4. decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!