Foto: AFP/Scanpix

ASV sadzīves elektronikas un datorprogrammatūras kompānijas "Apple" peļņa šā gada pirmajos trīs mēnešos samazinājusies līdz 9,5 miljardiem dolāru (5,1 miljardam latu), salīdzinot ar 11,6 miljardiem dolāru (6,2 miljardiem latu) attiecīgā laika posmā pērn, ziņo aģentūra "Reuters".

Uzņēmuma ceturkšņa peļņa piedzīvojusi pirmo kritumu pēdējo desmit gadu laikā, tas noticis neskatoties uz apgrozījuma pieaugumu no 39,2 miljardiem dolāru (21,1 miljarda latu) līdz 43,6 miljardiem dolāru (23,5 miljardiem latu). Peļņa samazinājusies dēļ konkurences viedtālruņu un planšetdatoru tirgū.

Pēdējos trīs mēnešos "Apple" pārdevis 37,4 miljonus "iPhone" viedtalruņu, salīdzinot ar 35,1 miljonu vienību pirms gada. Planšetdatoru "iPad" pārdošanas apjoms šajā periodā palielinājies no 11,8 miljoniem līdz 19,5 miljoniem vienību. Galvenais konkurents ASV kompānijai ir Dienvidkorejas "Samsung".

Tāpat "Apple" paziņoja, ka mūzikas atskaņotāju "iPod" tirdzniecība samazinājusies par vairāk nekā miljons vienībām - līdz 5,6 miljoniem, Ķīnā gan "iPod" tirdzniecība palielinājusies par 11% un nesusi kompānijai 8,8 miljardu dolāru (4,8 miljardu latu) lielu peļņu.

Kalifornijā bāzētais "Apple" arī paziņojis, ka līdz 100 miljardiem dolāru (53,9 miljardiem latu) palielinās līdzekļus, ko uzņēmums gatavojas ieguldīt, lai atpirktu savas akcijas un izmaksātu dividendes.

ASV sadzīves elektronikas un datorprogrammatūras kompānijas "Apple" akciju kopvērtība 2011.gadā sasniedza apmēram 622 miljardus dolāru (355 miljardus latu), un līdz ar to tā kļuva par vērtīgāko uzņēmumu pasaules vēsturē, lēšot pēc akciju vērtības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!