Foto: LETA
Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) šodien tikās ar Eiropas Savienības (ES) prezidējošās valsts Polijas premjeru Donaldu Tusku un aicināja viņu Polijas prezidentūras laikā aizstāvēt Latvijas intereses saistībā ar ES nākamās finanšu perspektīvas plānošanu kohēzijas jomā un veidot taisnīgāku kopējās lauksaimniecības politiku.

Sarunā abas puses atzīmējušas valstu labās divpusējās attiecības, kuru gaitā pēdējā gadā novērojama arī straujāka ekonomisko kontaktu paplašināšanās starp abām valstīm, informēja Dombrovska preses sekretārs Mārtiņš Panke.

Sarunā Latvijas premjers paudis, ka Latvija sarunās par ES daudzgadu budžetu no 2014.-2020.gadam īpašu uzmanību pievērš divām svarīgām prioritātēm - pietiekami liela kohēzijas finansējuma nodrošināšana un vienlīdzīgu konkurences nosacījumu panākšana Latvijas lauksaimniekiem kopējā Eiropas tirgū.

Tāpat Dombrovskis paudis nožēlu, ka Eiropas Komisija atgriezusies pie iepriekšējā finanšu perspektīvā virzītās idejas - noteikt visām dalībvalstīm vienādus griestus finansējumam, ko tās var saņemt no ES fondiem turklāt samazinātus jeb 2,5% no nacionālā kopprodukta.
Īstenojot šādu pieeju, Eiropas reģioniem ar zemākiem ienākumiem būtu pieejams mazāks finansējums nekā bagātākiem reģioniem. Taču, lai Latvija ātrāk pietuvotos ES vidējam attīstības līmenim un radītu labvēlīgus apstākļus straujākai Latvijas ekonomikas izaugsmei nepieciešams nodrošināt, lai kohēzijas finansējums netiek samazināts - šobrīd tas ir 3,7% no IKP.

Eiropas Komisija (EK) ar savu priekšlikumu ES daudzgadu budžetam nāca klajā 29.jūnijā. Pirmās Eiropas Savienības dalībvalstu diskusijas par budžetu priekšlikumu notika šī gada jūlija beigās, kas deva iespēju apmainīties ar sākotnējām pozīcijām. EK priekšlikumu izvērtēšanas darbs turpināsies līdz gada beigām. Sarunas turpināsies visu 2012.gadu, bet galīgo vienošanos starp Eiropas Parlamentu un dalībvalstīm par faktisko budžeta ietvaru plānots panākt 2012.gada beigās vai 2013.gada sākumā.

Tikšanās laikā Dombrovskis informējis arī par aktualitātēm enerģētikas jomā Baltijas valstīs, sniedzot pamatojumu tam, kādēļ reģionālā gāzes termināļa izveide ir labākais risinājums, kā pilnveidot enerģijas piegādi Baltijas valstīs, un ka Latvija ir labāka vieta termināļa izveidei.

Tikšanās noslēgumā Latvijas premjers pasniedza Tuskam apjomīgāko zinātniski izstrādātu latviešu-poļu vārdnīcu, kuru izstrādājis autoru kolektīvs bijušā Latvijas vēstnieka Polijā Alberta Sarkaņa vadībā.
2011.gada pirmajā pusgadā Polija bija Latvijas sestais lielākais preču eksporta un ceturtais lielākais preču importa partneris pēc Lietuvas, Vācijas un Krievijas. Pēc Latvijas Bankas statistikas datiem, Polijas uzkrātās tiešās investīcijas Latvijā 2011.gada pirmā pusgada beigās bija 4,5 miljoni latu, kas Poliju ierindoja 38.vietā ārvalstu investoru sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!