Foto: AFP/Scanpix

Kā jebkurai eirozonas valstij, Itālijas valdībai ir jāpilda savas saistības un pienākumi, ieskaitot ES fiskālos noteikumus, portālam "Delfi" uzsvēra Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis.

Jau ziņots, ka pirms nedēļas Itālijas valdība paziņoja, ka deficīta apjoms būs 2,4% no IKP ne tikai 2019. gadā, bet līdz pat 2021. gadam. Šis paziņojums izsauca kritiku no Eiropas Komisijas. Trešdien avoti Itālijas valdībā ziņoja, ka tomēr centīsies samazināt deficīta apjomu, raksta aģentūra "Reuters".

"Eiropas Komisija pieņems oficiālu atzinumu, kad saņems Itālijas budžeta plāna projektu, kura iesniegšanas termiņš ir 15. oktobris. Tomēr šķiet, ka pašlaik apspriestais scenārijs ir pretrunā ar saistībām, ko Itālija uzņēmusies saskaņā ar Stabilitātes un izaugsmes paktu jeb ES budžeta noteikumiem," sacīja Dombrovskis.

"Kā jebkurai eirozonas valstij, Itālijas valdībai ir jāpilda savas saistības un pienākumi, ieskaitot ES fiskālos noteikumus. Eirozonas kā kopienas pamatā ir uzticēšanās, kura savukārt balstās uz kopīgi pieņemtiem noteikumiem, kas ir saistoši visiem. Tāpēc kopējie noteikumi ir svarīgi – kā attiecībā uz Itāliju, tā jebkuru citu eirozonas valsti," viņš piebilda.

Dombrovskis uzsvēra, ka sākumā var šķist, ka fiskālā stratēģija, ar kuru pagājušonedēļ nāca klajā Itālija, radīs tūlītējus ieguvumus cilvēkiem: "Tomēr patiesībā tā var izrādīties ilūzija, jo aizņēmuma procentu likmes gan Itālijas valstij, gan uzņēmumiem un mājsaimniecībām jau tagad ir pieaugušas. Galu galā valsts parāda apkalpošanai iztērētā budžeta nauda būs zaudēta, bet augstās procentu likmes negatīvi ietekmēs Itālijas uzņēmumus un iedzīvotājus, samazinot gan izaugsmi un investīcijas, gan jaunradīto darbavietu skaitu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!