Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas ekonomika Ukrainas kara dēļ piedzīvos strauju izaugsmes tempa palēnināšanos, taču izvairīsies no nokļūšanas recesijā, pirmdien paziņoja Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis.

"Mūsu pašreizējais novērtējums liecina, ka Ukrainas kara sekas izraisīs būtisku Eiropas Savienības (ES) ekonomikas izaugsmes tempa palēnināšanos, nevis recesiju," norādīja Dombrovskis.

Februārī neligi pirms Krievijas īstenotā uzbrukuma Ukrainai EK prognozēja, ka eirozonoas ekonomika šogad pieaugs par 4%, uzrādot spēcīgu atlabšanu no koronavīrusa pandēmijas izraisītās krīzes.

Amatpersonas skaidro, ka pašreizējās situācijas dēļ šīs prognozes noteikti tiks koriģētas, kad 16.maijā tiks publiskotas jaunākās aplēses.

"Protams, ka pastāv riski, bet mūsu tautsaimniecībās ir arī pietiekama enerģija, lai uzturētu ļoti samazinātas izaugsmes līmeni," sacīja ES ekonomikas komisārs Paolo Džentiloni.

Vienlaikus Dombrovskis uzsvēra, ka ES spētu pārciest jebkuru satricinājumu, ko izraisītu bloka atteikšanās no Krievijas gāzes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!